SD:s kritik mot regeringen – lämnade diskussioner om koranbränning

Publicerad 2023-08-18

Sverigedemokraterna hoppade av Tidöpartiernas förhandlingar om att kunna neka tillstånd för koranbränning.

– Det riskerar att skänka legitimitet till islamisternas tankegods, säger SD:s man i regeringskansliet, Gustav Gellerbrant.

Partiet kommer nu gå i opposition i frågan.

Regeringen meddelade i dag att den tillsätter en utredning för att kunna neka koranbränning. Tanken är att ändra ordningslagen och på så vis väga in landets säkerhet vid prövning av allmänna sammankomster.

Regeringen har under sommaren haft intensiva diskussioner med Sverigedemokraterna i frågan. Men SD är djupt kritiska till det som ligger på bordet och har nu valt att inte stödja regeringen i frågan.

– Vi har fått ta del av flera utkast till direktiv och har haft skarpa invändningar. Regeringen har delvis lyssnat på oss. Men vi tror det är farligt att ge vika för påtryckningar från islamister från och terrorister. Det riskerar att skänka legitimitet till islamisternas tankegods – det skickar också en signal att det är ett modus som fungerar om man vill påverka det svenska samhället, säger Gustav Gellerbrant som är chef på Sverigedemokraternas samordningskansli i regeringskansliet.

Gustav Gellerbrant (SD)

Han fortsätter:

– Frågan omfattas inte av Tidöavtalet, så regeringen får gå fram på egen hand. Det innebär också att Sverigedemokraterna är fria att agera fullt ut i en oppositionsroll. Vi får återkomma till hur vi kommer agera i frågan.

Kan regeringen räkna med ert stöd?

– Regeringen har inte stöd från Sverigedemokraterna i detta, men närmre hur vi nu kommer agera får vi återkomma till.

Jimmie Åkesson skriver i en kommentar att han beklagar beskedet från regeringen:

”Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle.”

Jimmie Åkesson (SD)