Memorial får Nobels fredspris 2022

Även fängslade Ales Bjaljatski från Belarus och Center for Civil Liberties tilldelas priset

Uppdaterad 2023-10-06 | Publicerad 2022-10-07

Nobels fredspris 2022 tilldelas Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties.

Det tillkännagavs under fredagen.

Följ ämnen
Ukraina

 Uppdatering 6 oktober 2023: Nobels fredspris 2023 går till Narges Mohammadi

Nobels fredspris 2022 tilldelas Ales Bjaljatski från Belarus samt de två människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland samt Center for Civil Liberties från Ukraina.

Det tillkännagavs under fredagen.

”Fredspristagarna representerar det civila samhället i sina hemländer. De har under många år främjat rätten att kritisera makten och skydda medborgarnas grundläggande rättigheter. De har gjort en enastående insats för att dokumentera krigsförbrytelser, kränkningar av mänskliga rättigheter och maktmissbruk. Tillsammans visar de civilsamhällets betydelse för fred och demokrati”, lyder Nobelkommitténs motivering.

Ales Bjaljatski var med och grundade organisationen Vjasna 1996 som bland annat har engagerat sig mot tortyr av politiska fångar.

Han sitter sedan 2020 fängslad.

”Ales Bjaljatski – som får 2022 års Nobels fredspris – är en av initiativtagarna till den demokratirörelse som växte fram i Belarus i mitten av 1980-talet. Han har ägnat sitt liv åt att främja demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland” skriver Nobelkommittén på Twitter.

Ales Bjaljatski får dela Nobels fredspris med organisationerna Memorial och Center for Civil Liberties.

Två organisationer prisas

Den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties tilldelas också priset.

”Man har tagit ställning för att stärka det ukrainska civila samhället och pressa myndigheter att göra Ukraina till en fullfjädrad demokrati”.

Tidigare i höst vann aktivisten Oleksandra Matvijtjuk från samma organisation priset Right Livelihood Award 2022 i Stockholm.

Ryska organisationen Memorial får priset bland annat för att deras människorättsaktivister i före detta Sovjetunionen arbetat för att kommunistregimen aldrig ska glömmas.

I beskrivningen av Memorial skriver Nobelkommittén också att organisationen har legat i framkant när det kommer till att främja mänskliga rättigheter.

Vädjar till Putin

Under ceremonin passade den norska Nobelkommittén på att uppmana den ryska presidenten Vladimir Putin att sluta förtrycka rättsaktivister.

Kommittén vädjade också Belarus att släppa den fängslade aktivisten Ales Bjaljatiski.

– Vårt budskap är en uppmaning till myndigheterna i Belarus för att släppa Ales Bjaljatski och vi hoppas också att han kan komma till Oslo för att ta emot sitt pris, säger Berit Reiss-Andersen, ordförande för kommittén enligt AFP.

Ales Bjaljatski.