Toppchef på SD slutar omedelbart – ”locket på”

Publicerad 2024-03-20

Toppchefen Erik Kristow förberedde SD på att få regeringsinflytande inför valet.

Nu har han lämnat sitt jobb med omedelbar verkan.

Själv säger han att personliga hälsoskäl ligger bakom.

Erik Kristow, chef för Sverigedemokraternas kansli i riksdagen, slutade hastigt för tre veckor sedan. I ett mejl som gick ut till kansliet står det att Kristow lämnat sin tjänst med omedelbar verkan ”utifrån privata omständigheter”.

En källa med insyn säger att ärendet hanterats under sträng sekretess från SD-ledningen.

– Det är locket på, säger källan.

Facket förbryllade

Källor i SD säger att agerandet från partiet är ovanligt, vilket har satt fart på spekulationer på kansliet. Direkt efter att Kristow lämnat arbetet rensades hans rum på saker, enligt Aftonbladets uppgifter.

Michael Löfdahl är facklig representant för Unionen på SD-kansliet. När Aftonbladet når honom är han förbryllad över att Kristow så hastigt lämnat arbetsplatsen.

– Han är inte en av våra medlemmar så jag är inte inkopplad och har ingen som helst aning. Jag fick information på vårt personalråd, då var informationen att han sagt upp sig på egen begäran, säger Löfdahl.

Värvades till toppjobbet i SD:s äntringsstyrka

Kristows har haft en topposition som chef över enheterna politisk service, partiledarstaben, information och press på SD:s riksdagskansli. Han värvades till kansliet 2021 och ingick från början i SD:s äntringsstyrka, en grupp tjänstemän som förberedde paritet för regeringsinflytande efter valet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Kristow som inte vill ställa upp på intervju. Han säger dock att personliga hälsoskäl ligger bakom beslutet. Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson har inte gått att nå.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln