Mördade sin familj vid frukosten: "Avgrundsvrål"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-06-16

Förhandlingen om dubbelmordet hålls i Luleå tingsrätt under fredagen. Arkivbild.

19-åringen angrep sin mamma med kniv när hon satt och åt frukost. När hans äldre bror kom ut för att hjälpa henne blev även han attackerad.

Under fredagen tas dubbelmordet i Luleå upp i tingsrätten.

Klockan är strax efter sex på morgonen torsdagen den 9 mars i år när en chockad man ringer in till SOS Alarm. Han har vaknat av vad han senare ska beskriva som ”fruktansvärda avgrundsvrål” och när han kommer ner till nedervåningen av huset i Luleå ser han sin hustru och son ligga skadade på golvet.

Han ser också den andre sonen stå strax utanför ytterdörren beväpnad med kniv. Det är från honom vrålet har kommit.

Pojken, som är 19 år gammal, kommer in i huset igen och börjar följa efter pappan med kniven i handen. En stund senare går han ut igen och mannen hinner låsa dörren.

”Sonen står på gården med kniven i handen”, säger han i samtalet med SOS.

Greps direkt

Knappt tio minuter efter larmet anländer polisen till platsen. Utanför bostaden möts de av en smal, nedblodad man med långt blont hår. Han är medgörlig och kan gripas direkt.

Ambulanspersonal kan snart konstatera att båda personerna som attackerats är döda. De har huggits ett stort antal gånger med kniv.

”Jag erkänner, det är klart att jag har gjort det”, säger 19-åringen i det första förhöret som hålls några timmar senare.

Han berättar att han först angrep sin mamma när hon satt och åt frukost vid köksbordet. När hans bror hörde skriken och sprang ut i köket attackerade han även honom.

”Efter första hugget så är det en väldigt suddig bild av allting”, säger han.

Han berättar att han hört röster, men menar att han gjorde det eftersom han ville straffa sin familj som han kände ilska och bitterhet mot.

En rättspsykiatrisk undersökning har senare visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Tyst och tillbakadragen

Av vänner beskrivs 19-åringen som trevlig men ganska tyst och tillbakadragen.

”Han var som vem som helst men försiktig. Han kunde mycket om konstiga grejer. Han var intresserad av vapen generellt. Men inte blod eller våld”, berättar en av hans vänner i förhör med polisen.

Hans största intresse uppges ha varit dataspel och hans pappa beskriver det som att han levde sitt liv på nätet.

I de tidiga förhören ger 19-åringen inte uttryck för någon ånger över vad han har gjort, och säger bara att han önskar att han hade gjort det tidigare.

I senare förhör är han av en annan uppfattning.

”Jag önskar att jag inte hade dödat någon över huvud taget”, säger han då.

Huvudförhandlingen i Luleå tingsrätt hålls under fredagen.

Följ ämnen i artikeln