Utredaren om olösta mordet på Einár: ”Vi har en hypotes”

Ett år efter mordet – väntar på svar från NFC

Uppdaterad 2022-10-21 | Publicerad 2022-10-20

Fanns det en skottpeng på rapparen Einárs huvud?

Såldes han ut av någon han kände?

Ingen är gripen. Mordvapnen är ännu borta.

Kommer mordet att kunna lösas?

När Nils ”Einár” Grönberg, endast 19 år gammal, sköts till döds för ett år sedan skrev media världen över om mordet på den unge rapparen vars karriär såg ut att ta honom uppåt och framåt men vars samröre med kriminella samtidigt drog honom nedåt.

Einár blev på många vis en symbol för det dödliga våldet som hittills i år krävt fler liv än någonsin tidigare.

Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i oktober förra året.

Känslan var att detta mord skulle lösas.

Snabbspola sedan ett år framåt.

I början jobbade ett stort antal poliser från både Riksmordsgruppen tillsammans med poliser från Grova brott i Stockholm city och med hjälp från polisen i Region Väst med fallet. I dag är antalet som jobbar med ärendet betydligt färre, enligt polisens förundersökningsledare Mikael Niklasson.

– Det har skalats ner till ett par utredare från Grova Brott PO City, säger han i ett mejlsvar.

Från New York Times Facebooksida.

Utredarna ”bevakar” just nu fallet snarare än aktivt utreder, enligt Niklasson.

Detta i väntan på svar från NFC, nationellt forensiskt centrum.

Uppgifter: Misstänkt torped

Vad för svar man väntar på vill han inte säga utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

Klart är dock att de två skjutvapen som användes vid mordet fortfarande saknas, trots att polisen bland annat gjort omfattande dykningar i vattnet vid Hammarby sjöstad.

Enligt Aftonbladets uppgifter fanns det ett pris på Einárs huvud vid tiden för hans död. Två nätverk ska ha gått samman med en miljon kronor i skottpeng på artisten och två unga män ska ha nappat.

En av dem beskrivs av Aftonbladets källor som en torped som misstänks för fler skjutningar där personer mördats eller skadeskjutits. Den unge mannen har inte delgivits misstanke om brott i samband med mordet på Nils Grönberg, däremot har han varit ett av polisens hetaste spår enligt uppgifter.

Sedan Einár mördades har ”torpeden” häktats misstänkt för inblandning i en annan dödsskjutning och sedan släppts. För tiden han satt häktad har han senare fått skadestånd på 70 000 kronor.

Graffiti till minnet av Einár.

I samband med att han greps hoppades polisen, enligt Aftonbladets källor, att få möjligheten att tömma den misstänkte torpedens telefon för att hitta kopplingar även till mordet på Einár. Men ingenting ledde till att han kunde delges misstanke.

Den unge torpeden var tidigare vän med Nils Grönberg men har sedan dess genom åren rört sig allt mer i grova kriminella kretsar.

– Han ska inte ha varit beställaren av skjutningen men inblandad i utförandet av den. Den här killen anses vara väldigt farlig och misstänks ha flera liv på sitt samvete, har en källa tidigare berättat.

Ribban för dödligt våld sänkt

Men varför dödades då Einár, endast 19 år gammal?

I de flesta av de många dödsskjutningar som inträffat de senaste åren visar sig motivet ofta vara en struntsak. För ribban för när kriminella tar till dödligt våld har sänkts rejält.

Vad gäller mordet på Einár har källor pekat ut några troliga motivbilder:

  • Avundsjuka över artistens framgångar.
  • Det fanns även de som ansåg att Einár inte var ”ghetto” nog. Dels för att han var svensk och dels för att han tjänade så mycket pengar på sin musik.
  • Men det starkaste skälet ska ha varit hämnd. Ett av nätverken ansåg sig ha bevis på att Einár begått en grov oförrätt mot dem, och för detta skulle han straffas.
Polisens tekniker letar spår på mordplatsen.

Utredningsledare Mikael Niklasson säger att man tittat på ett antal tänkbara motiv men inte kunnat fastställa något.

Uppgifter till Aftonbladet har gjort gällande att fallet inom polisen ses som ”polisiärt uppklarat”.

”Krävs att någon vågar berätta”

Man tror sig veta vem eller vilka som beställde mordet, vilka som tog sig an att utföra det och hur skyttarna fick information om var exakt Einár skulle befinna sig kvällen den 21 oktober 2021.

Men bevisen saknas ännu.

– Utredningen har en hypotes och uppfattning om att person/personer från en viss gruppering har varit delaktiga i mordet. Några namn har utredningen tittat närmare på och utfört en hel del utredningsåtgärder kring, skriver Mikael Niklasson i ett mejlsvar.

Enligt en källa till Aftonbladet dignar polisen i Stockholm under den börda det är att utreda alla dödsskjutningar.

Antalet män och killar som skjuts till döds ökar och är hittills i år uppe på högre nivåer än någonsin.

Sorg vid minnesplatsen i Hammarby sjöstad.

Föräldrar väntar på svar

Och i samma takt som skjutningarna ökar minskar antalet av dessa mord som klaras upp.

År 2020 var andelen uppklarade fall av dödligt våld med skjutvapen i kriminella miljöer 26 procent medan andelen uppklarade fall av övrigt dödligt våld 89 procent.

För få vill prata och skjutningarna sker ofta i skydd av mörkret av unga maskerade män som inte sällan är inhyrda torpeder – något som gör dem ännu svårare att hitta.

Inte bara Nils Grönbergs föräldrar väntar på att någon ska dömas för deras sons död. När Aftonbladet granskade fjolårets dödsskjutningar visade det sig att det i majoriteten av morden inte finns någon gripen.

– Det är inte så att man gett upp om att lösa vare sig detta mord eller de andra. Men det är svårutrett och det krävs ofta att någon bara vågar börja berätta, säger en källa.