Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

TT

Publicerad 2023-12-04

Advokatsamfundet straffar en advokat med 50 000 kronor i böter. Arkivbild.

Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett ”mycket allvarligt” brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Det hela uppdagades när klienten, i närvaro av häktespersonal, öppnade ett kuvert med advokatbyråns logga som visade sig innehålla handskrivna brev från mannens familj.

Enligt advokaten såg han det som en ”säker väg” att föra in ”harmlösa” brev till sin klient. Han erkände samtidigt att det inte var första gången men säger sig ha trott att allt som lämnas in till de intagna granskas noga.

Så är dock inte fallet vad gäller just advokatpost. Tvärtom är en grundläggande regel i det så kallade enrumsprivilegiet – som ger en frihetsberövad person rätt att samråda med sin advokat utan övervakning av staten – att advokatpost inte får öppnas.

Advokatsamfundet inledde ett disciplinärende mot advokaten, som nu straffas med en varning och högsta möjliga straffavgift, 50 000 kronor, för ett ”mycket allvarligt” brott mot god advokatsed.

Disciplinnämnden kallar det ”mycket anmärkningsvärt” att advokaten saknar kännedom om så grundläggande regler. Han slipper uteslutning då han enligt nämnden har agerat utifrån okunskap snarare än uppsåt att kringgå restriktioner.