Billström: EU ska öka trycket på Ryssland

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2022-11-10

Sveriges och Tysklands utrikesministrar Tobias Billström och Annalena Baerbock.

Som ordförandeland i EU kommer Sverige att öka trycket på att Ryssland upphör med kriget i Ukraina.

– Det kommer att vara en topprioritet i vårt EU-ordförandeskap, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Billström är på besök i Tyskland där han under torsdagen höll en presskonferens med sin tyska motsvarighet Annalena Baerbock.

Han konstaterar att när Sverige tar över ordförandeskapet i EU i januari så sker det under en utmanande tid. Naturligtvis kommer agendan att påverkas av kriget i Ukraina.

– Vårt engagemang för att öka trycket på Ryssland att upphöra med sin aggression förblir starkt. Det kommer att vara en topprioritet i vårt EU-ordförandeskap, säger Billström.

– Vi är redo att bidra med lika mycket politiskt, militärt, ekonomiskt och humanitärt stöd till Ukraina, så länge det behövs.

På presskonferensen fick Billström också en fråga om Sveriges Natointräde och hur långt Sverige är villigt att gå för att möta Turkiets krav.

Han svarar att han tycker att diskussionerna fortsätter på ett positivt sätt och att när alla delar i avtalet mellan Turkiet, Finland och Sverige har uppfyllts så kommer det turkiska parlamentet att vara redo att ratificera ansökan.

– Personligen så tycker jag att statsministerns besök i Ankara visar att det finns gott om utrymme för dialog, en dialog som nu är på gång och som pågår.

Billström planerar själv att åka till Turkiet i höst för att träffa sin motsvarighet, Mevlüt Cavusoglu.