Partiledarnas reaktioner efter Hamas attack mot Israel

Publicerad 2023-10-07

De svenska partiledarna eller representanter för partierna har under lördagen kommenterat Hamas attack mot Israel.

Här är deras svar.

Följ ämnen
Israel

Märta Stenevi, Miljöpartiet

Miljöpartiets språkrör kommenterar dagens händelse på X.

”Fruktansvärda attacker på Israel idag - alla tankar går till offren och deras familjer. Det går inte att försvara attackerna under några omständigheter, och det krig som nu hotar riskerar säkerheten för så många människor. Attackerna måste upphöra omedelbart, innan fler dör!”

Per Bolund, Miljöpartiet

Miljöpartiet andra språkrör Per Bolund har har återpublicerat Stenevis inlägg men inte skrivit något själv.

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch, Kristdemokraterna

”Terroristgruppen Hamas måste upphöra med sina attacker mot den judiska staten. Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism och urskillningslös raketbeskjutning.”, skriver Busch på X.

Muharrem Demirok, Centerpartiet

”Vaknar upp till hemska nyheter från Israel. Terrorister som attackerat landet och begår urskillningslöst våld mot oskyldiga människor. Det vi ser är ett vidrigt angrepp mot ett fredligt land, det är helt oacceptabelt. Vårt fulla stöd till Israel i denna svåra stund.”, skriver han på plattformen X.

Johan Pehrson, Liberalerna

I ett pressmeddelande under lördagen skriver Johan Pehrson att han vill att Sverige drar in sitt bistånd till Palestina. Han vill också att Sverige öppnar för ”all typ” av vapenförsäljning till Israel

”Det finns inga ursäkter för Hamas vidriga terrorhandlingar. Liberalerna och regeringen fördömer angreppen som måste upphöra omedelbart innan fler oskyldiga liv släcks. Mina tankar går till de offer och familjer som drabbats, skriver han i pressmeddelandet.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

”Våra tankar går till de drabbade i dessa omfattande, urskillningslösa och vedervärdiga krigshandlingar, utförda av terroristorganisationen Hamas. Sverigedemokraterna följer utvecklingen i Israel noga.”, skriver Åkesson på sin Facebook-sida.

Tobias Billström, Moderaterna

Statsministern Ulf Kristersson befinner sig på EU-toppmötet i Spanien och har ännu inte kommenterar händelsen. Sveriges utrikesminister Tobias Billström lade under lördagsmorgonen ut ett inlägg på X där han bland annat berättade att den svenska regeringen fördömer attacken mot Israel.

"Det finns inga ursäkter för terrorgruppen Hamas våldsamma attacker mot Israel. De måste sluta omedelbart.", skriver han.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiet

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har ännu inte kommenterat händelsen. Håkan Svenneling är utrikespolitisk talesperson partiet och skriver på X.

”Terroristernas våld mot civila avskyvärt. Jag har själv besökt skyddsrummen i Sderot i Israel som varje boende har. Att ditt hem blir en stridszon måste vara en fruktansvärd upplevelse. Vidrigt att civila på båda sidor nu ses som militära måltavlor.”

Morgan Johansson, Socialdemokraterna

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson skriver på X.

”Hamas krigshandlingar måste omedelbart upphöra. Hamas måste lämna israeliska områden och raketbeskjutningarna avbrytas. Idag tänker vi på alla oskyldiga män, kvinnor och barn i Israel som drabbats av det fruktansvärda dödliga våldet.”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har kommenterat händelsen och skriver på Instagram.

”Israel skakas idag av brutala attacker utförda av terroristgruppen Hamas. Dessa krigshandlingar ska fördömas. Israel har en självklar rätt att försvara sig i enlighet med folkrättens regler. Hamas måste omedelbart upphöra med sina attacker och lämna israeliska områden.

Oskyldiga kvinnor, män och barn drabbas och dödas av raketskjutningarna. Vi lider med dem och deras nära och kära. Jag har idag kontaktat min partikollega i Tel Aviv för att uttrycka min oro och bestörtning”.

Morgan Johansson (S)