Ny metod minskar giftiga färgämnen i vatten

Publicerad 2023-03-27

Jaipur i Indien har en omfattande textilproduktion. Stora mängder färgämnen släpps ut i sjöar och vattendrag men nu har forskare vid Chalmers Tekniska högskola tillsammans med Malaviya National Institute of Technology Jaipur i Indien, hittat cellulosabaserad reningsmetod av vattnet.

En forskargrupp från Chalmers tekniska högskola har utvecklat en teknisk lösning för att enkelt rena vatten med hjälp av ett cellulosabaserat material. Den nya metoden kan få betydelse för länder med stora utsläpp av färgämnen från textilindustrier.

Forskarna använder nanokristaller gjorda av cellulosa som är nyckeln till reningen av vattnet. Nanopartiklar har en extraordinär förmåga att absorbera föroreningar och forskarna har nu hittat ett sätt att ta vara på detta.

– Vi har tagit ett unikt helhetsgrepp om de här cellulosananokristallerna och granskat egenskaper och möjliga användningsområden. Vi har skapat ett biobaserat material, en form av cellulosapulver med utmärkta reningsegenskaper som vi kan anpassa och modifiera beroende på vilka typer av föroreningar som ska tas bort, säger forskaren Gunnar Westman, professor vid Chalmers tekniska högskola.

Reningen kräver varken tryck eller värme, och utnyttjar solljus i processen. Hittills har laboratorietester med industrivatten visat att mer än 80 procent av färgföroreningarna försvinner med den nya metoden som ska testas i fältstudier i Indien där textilindustrin är extremt miljöbelastande.