Statsvetare: Väljarnas dom mot KD kan bli hård

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2024-01-19

Statsvetaren Jenny Madestam. Arkivbild.

Att föra samtal om samarbete med andra partier betraktas som ”oerhört illojalt” och turerna kring Sara Skyttedal kan väcka frågor hos väljarna, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Det här kan bli ett bekymmer för Kristdemokraterna, säger hon.

Skyttedal petas som förstanamn på KD:s lista till EU-valet eftersom hon enligt partiet haft kontakt med SD om att få ett uppdrag.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan Skyttedal ha sökt sig till SD av ideologiska skäl, men det kan också handla om att det är ett större parti där det är säkrare att komma in, i det fall KD skulle hamna under fyraprocentsspärren.

– Då kan det vara att man av personliga skäl tittar på om det finns ett annat parti där man kan skapa sig en plattform och då är man otrogen mot sitt parti.

”Oerhört illojalt”

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, är inne på samma spår. Politiker kan ändra sig i sin övertygelse, men inflytande och prestige spelar också in, enligt Madestam.

Skyttedal har gjort ställningstaganden som ligger nära SD, enligt Madestam, som inte är särskilt förvånad över att det är just SD hon vänt sig till.

– Men att föra samtal med andra partier om eventuellt samarbete eller att få positioner, det är en oskriven regel att det gör man inte om man redan har en position för ett existerande parti. Det betraktas som oerhört illojalt.

”Extremt rörigt”

Även om alla partier präglas av falangstrider och interna maktkamper, sticker de många turerna kring KD:s lista ut, säger hon.

– Det har varit extremt rörigt. Att David Lega petades som förstanamn till förmån för Sara Skyttedal var lite uppseendeväckande i sig och nu kommer detta.

– Det här kan bli ett bekymmer för Kristdemokraterna. Om väljarna tolkar det som att det finns en rörighet och konflikter internt så är det något som kan bli förtroendeskadligt.