Fem punkter om valet

Uppdaterad 2022-09-15 | Publicerad 2022-09-12

1. Högerblocket, med M + KD + SD + L , vann riksdagsvalet. De fick 176 mandat medan S+C+MP+V tillsammans fick 173 mandat.

2. Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet. Partiet har backat två procentenheter sedan förra valet. ”Det är klart att den hatfulla retorik som jag haft med mig i så lång tid, särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet”, sa Lööf vid en pressträff på torsdagen.

3. Det kan bli en komplicerad process att välja en ny C-ledare. Partiet är splittrat, framförallt i synen på Sverigedemokraterna där Annie Lööf drivit linjen att inte samarbeta med SD. ”Vi kommer att slita varandra i stycken”, säger en ledande centerpartist.

4. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) har hållit sig undan i veckan. Det enda framträdande han gjort efter valet var i ett videoklipp i samband med att valresultatet kom. ”Moderaterna och de andra partierna på min sida har fått det mandat för förändring som vi bad om”, sa han då.

5. Statsminister Magdalena Andersson lämnade in sin avskedsansökan på torsdagen. Nya talmansrundor kommer att inledas efter helgen, meddelar riksdagens talman Andreas Norlén.