Turkiets ambassadör om läckta rapporten: Kommer ta itu med det

Publicerad 2023-10-05

Polisens hemliga rapport om Rawa Majid läckte – till Majids eget nätverk, har Aftonbladet kunnat avslöja.

Nu kommenterar Turkiets ambassadör i Sverige uppgifterna.

”Om det har skett en läcka i Turkiet kommer vi naturligtvis att ta itu med det”, skriver Yönet Can Tezel i en debattartikel.

I mitten av september kunde Aftonbladet avslöja att topphemlig information som överlämnats till Turkiet hamnat hos kriminella i Sverige.

Det handlade om en rapport från polisen som skulle stoppa den flerfaldigt brottsmisstänkte Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven”, och leda till ett gripande.

Men informationen hamnade istället i en mobiltelefon i Majids Foxtrotnätverk.

Polisens teori är att läckan kommit från en okänd tredje part i Turkiet. Det anses vara ett grovt brott mot reglerna för informationsutbyte mellan länder.

De uppseendeväckande uppgifterna kommenteras nu av Turkiets ambassadör i Sverige, Yönet Can Tezel, som skrivit en debattartikel i Aftonbladet.

Han uppger bland annat att Turkiet inte kände till att personer som Rawa Majid, som numera har turkiskt medborgarskap och därför inte kan begäras utlämnad av Sverige, var kriminella.

Turkiets ambassadör Yönet Can Tezel (Tvåa från vänster) vid ambassaden i Stockholm.

”Inte känd”

”Tyvärr har flera personer som är associerade med gängvåld i Sverige tagit sig till Turkiet. Deras kriminella bakgrund var inte känd av turkiska myndigheter. Nu ondgör sig medierna i Turkiet över svenska gäng som skjuter varandra på turkiska gator”, skriver han bland annat.

Yönet Can Tezel skriver också att mediebevakningen i Sverige sprider en felaktig bild av Turkiets agerande i frågan om den läckta rapporten, och att han fick kännedom om uppgifterna via medier.

Han fortsätter:

”Vad jag förstår utreder svensk polis nu ärendet. Om det har skett en läcka i Turkiet kommer vi naturligtvis att ta itu med det”.

Rawa Majid.

Jämför med terrorism

Han kommenterar också gängvåldet i Sverige och anser att samhällets påfrestningar till följd av det är ”mycket jämförbara med situationen för miljoner turkiska medborgare som har lidit av en annan källa till hänsynslöst våld, terrorism” och går därefter specifikt in på den terrorklassade gruppen PKK.

Yönet Can Tezel skriver att ”ungefär en fjärdedel/femtedel av de miljoner euro som PKK årligen samlar in i Europa genom utpressning och andra kriminella aktiviteter kommer från Sverige”.

Han uppmärksammar att Sverige ändrat i sin terroristlagstiftning i processen mot ett Natomedlemskap, men skriver också att ”vissa PKK-anknutna grupper” testar Sveriges beslutsamhet samtidigt som det turkiska parlamentet förväntas överväga att godkänna att Sverige blir medlem av Nato.

Väga in nya faktorer

I debattartikeln beskriver ambassadören att Turkiet fått rådet att inte överreagera på provokationer från grupperna. ”Men vad händer med överträdelsen av Sveriges egen lag som tydligt förbjuder "främjande" och "stöd" till terroristorganisationer?”, skriver Yönet Can Tezel.

Han skriver också att den uppdaterade svenska terroristlagen är mycket efterlängtad nu när Natoprocessen går in i sin sista fas. Men vädrar också tveksamheter:

”Ärligt talat, medan alla i Sverige accepterar misslyckandet med att förhindra gängvåld (resurser, personal, kapacitet, tillvägagångssätt och så vidare) är det svårt att argumentera för att samma system fungerar bra och tillräckligt när det handlar om att bekämpa terrorgrupper”.

Han skriver att Turkiet nu är tvingade att väga in ”även dessa faktorer” när ”andra frågor” förts in i de turkisk-svenska samtalen:

”Låt oss hoppas att de nya kopplingarna inte kommer att komplicera saker ytterligare”, skriver han, och avslutar med att han är ”hoppfull”.