Permafrosten tinar – tungmetaller färgar floderna brandgula

Uppdaterad 2024-05-25 | Publicerad 2024-05-24

Det ser ut som orange färg som runnit ut i Kutukfloden i Alaska, men det handlar om smältande permafrost och giftiga metaller som frigörs. Nu hotas fiskeindustrin och flodernas känsliga ekosystem.

Permafrosten i Alaska tinar.

Nu färgas floderna brandgula och de har blivit sura som vinäger.

De förorenade floderna syns tydligt från rymden – och problemet väntas öka, enligt en ny studie.

Följ ämnen

De förr så kristallklara floderna i Alaska är ett minne blott. De senaste åren har flera dussin av dem skiftat färg till orange, skriver Live Science.

Problemet stavas höga nivåer av giftiga metaller som frigörs i vattnet vid smältande permafrost. Det handlar om höga halter av zink, nickel, koppar, kadmium och järn.

PH-värdet ligger på 2,3 – på liknande nivå som vinäger eller citronjuice.

Nu hotas USA:s fiskeindustri, det låga pH-värdet orsakar allvarliga problem för lekande fiskar och för ekosystemen.

Syntes på bilder redan 2008

I studien, som publicerades den 20 maj i tidskriften Communications earth & environment, upptäckte forskarna minst 75 floder och bäckar i Brooks bergskedja i Alaska som drabbats av utsläppen genom kartläggning från helikopter.

– Ju mer vi flög runt, desto fler orange floder och bäckar såg vi. Vissa platser ser nästan ut som mjölkig apelsinjuice, säger Jon O’Donnell, studiens huvudförfattare och ekolog vid National park services arctic inventory and monitoring network, i ett uttalande.

2018 upptäckte forskarna att en flod i området som varit kristallklar året innan nu hade blivit rostfärgad. Men. När man sedan studerade satellitbilder fann man rostfärgade floder redan 2008.

När vattnet försuras blir det lättare för fler metaller att lösas upp från den nyligen tinade permafrosten. Det skapar ett exponentiellt större problem.

Skapar allvarliga problem

Den smältande permafrosten kan också skapa nya floder i Alaska och Sibirien – som gör situationen än värre.

Enligt medförfattaren Brett Poulin handlar det om kraftiga föroreningar, annars skulle de inte synas från rymden.

Nu planerar forskarna en uppföljningsstudie, men de är oroliga för att de senaste årens rekordhöga temperaturer har orsakat ytterligare utsläpp av metall.

Förlust av permafrost leder också till mer utsläpp av växthusgaser, att radioaktiva material blottas och till att ”sovande” virus som kan utlösa nya pandemier väcks.

Två brunbjörnar på laxjakt i Katmai National Park and Preserve i Brooks Falls i Alaska.