Champinjoner kan orsaka cancer

Publicerad 2017-03-19

De är populära både på salladsbufféerna och på pizzan.

Men se upp:

Champinjonerna kan orsaka cancer.

Och allra farligast är just de råa.

– Vårt råd är att inte äta mer än 100 gram – i månaden, säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket.

De är både goda och innehåller få kalorier.

Det gör att många gärna glatt öser i champinjoner när de plockar ihop sin sallad i butiker och restauranger.

Men vad många inte vet är att det finns en risk med att äta för mycket champinjoner – oavsett om de är råa eller tillagade.

Att vanliga odlade champinjoner kan orsaka cancer är egentligen inget nytt - men varningen har haft svårt att nå ut.

Budskapet når inte fram

– Jag blir så besviken när jag besöker en restaurang som serverar råa champinjoner, säger svampkonsulenten Monica Svensson i Bollnäs.

– Av någon underlig anledning når vi inte ut till konsumenter, handlare, restauratörer och odlare med vårt budskap: Champinjoner ska inte ätas råa – och överkonsumera inte.

Tidigare rekommenderade Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet att man inte skulle äta mer än ett par hekto i månaden - den gränsen har Livsmedelsverket sänkt till 100 gram i månaden.

Det gäller för både barn och vuxna.

– Gränsen är satt efter de känsligaste grupperna, där barn ingår, säger Victoria Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Cancer på möss

Den odlade vita trädgårdschampinjonen och den bruna som säljs under namnet portabello, innehåller svampgiftet agaritin – namngett efter det latinska namnet på svampen, agaricus bisporus.

Agaritin ingår i en grupp kemiska substanser som kallas fenylhydraziner.

När ämnet bryts ned i kroppen har det vid försök på möss visat sig kunna orsaka cancer.

Det finns inga direkta bevis för att champinjoner är cancerframkallande hos människor, men både Livsmedelsverket och Nordiska ministerrådet varnar numera för att äta för mycket champinjoner.

Att äta ett hekto eller mindre i månaden är ingen risk, men som Livsmedelsverket skriver:

”Skulle du äta den mängden en gång i veckan under lång tid finns risk för effekter på hälsan.”

Färska farligast

Mest gift innehåller de färska champinjonerna.

Ingen svamp ska egentligen ätas rå – färsk svamp kan innehålla bakterier och mikroorganismer i jorden som våra magar inte tål.

Ändå serveras fortfarande färska champinjoner på många ställen – inte minst hemma.

Livsmedelverket avråder inte från att äta råa champinjoner.

Nordiska ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan, har däremot gått ett steg längre och rekommenderar att champinjonerna tillagas innan vi äter dem.

Då minskar agaritin i svampen, det har forskarna visat i försök.

Stek i olja

Konserverade champinjoner innehåller betydligt lägre halt agaritin än färska - bara fem eller tio procent av mängden gift som finns i de färska, om man inte använder lagen i burken.

Även infrysning och sedan tining minskar också halten agaritin.

Ska man tillaga champinjoner är det bäst att steka i olja – då försvinner 65 procent av agaritinet.

Steker man i smör försvinner bara häften så mycket, konstaterar forskarna.