Satsning mot unga kriminella nedbrunnen i Rinkeby

Polisen utreder om branden var anlagd

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:
Uppdaterad:

I byggnaden som eldhärjades i Rinkeby i natt fanns även Framtid Stockholm Järva, en uppsökarverksamhet mot kriminella. Nu är lokalerna totalförstörda.

Polisen utreder om branden var anlagd.

– Vi jobbar mot unga i kriminalitet och missbruk så det är inte alltid den populäraste verksamheten, säger Mikael Jeppsson på socialförvaltningen.

Ett hundratal boende evakuerades från sina lägenheter när en byggnad mitt i Rinkeby stod i lågor vid 01-tiden i natt. I lokalerna fanns bland annat en tvättstuga och en förening för kvinnors företagande, men också ungdomsjouren och uppsökarverksamheten som ska fånga upp personer i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

Jobbar med grovt kriminella

Enligt Mikael Jeppsson, enhetschef på socialförvaltningen i Stockholms stad som ansvarar för Framtid Stockholm jobbar man även med en del grovt kriminella som varit dömda för allvarliga brott.

– Visst kan det finnas unga som har en negativ inställning till oss. Men det återstår att se om det kan vara anlagt eller om branden startade av sig självt, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade stadsdelsdirektören i närliggande Spånga Tensta så sent som för någon vecka sedan ett frukostmöte för personal där han uppmanade till vaksamhet, efter att en arg lapp med kritik mot förvaltningen inkommit till kommunen.

1 av 3

Arga lappar i området

Liknande lappar florerade för ett år sedan, innan stadsdelsförvaltningens lokaler brann i Tensta. Då vandaliserades även en avhopparverksamhet för kriminella där.

Men polisen ser inga kopplingar till branden i Rinkeby igår. En förundersökning om grov mordbrand har rutinmässigt inletts.

– Vi ska utreda var det började innan vi börjar spekulera. Det finns flera olika verksamheter i byggnaden som brann nu, säger Niclas Andersson, polischef i Järva.

Räddningstjänsten säger på tisdag förmiddag att branden är under kontroll, och att de boende har fått komma tillbaka till sina bostäder. Ett 15-tal anställda på Framtid Stockholm har fått flytta till andra lokaler.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats

Publicerad:

LÄS VIDARE