Forskare: Avskräcker vissa – men inte alla

Anja Haglund/TT

Uppdaterad 2020-05-23 | Publicerad 2020-05-22

Skärpta straff för sexköp riskerar att göra det svårare för sexköpare att söka hjälp, och de som säljer sex kan hamna i farligare situationer, enligt en forskare. Arkivbild.

Skärpta straff för sexköp kan avhålla vissa från att begå brott – men riskerar samtidigt att göra det svårare för sexköpare att söka hjälp. De som säljer sex kan också hamna i farligare situationer, enligt en forskare.

Krafterna bakom varför personer köper sex är komplexa, menar forskaren Ylva Grönvall. Utifrån tidigare forskning om personers motivation till att köpa sex skulle skärpta straff kunna avskräcka vissa, men inte alla, säger hon.

– Beroende av hur, var och av vem personer köper sex så upplever de sig mer eller mindre påverkade av sexköpslagen, säger Ylva Grönvall, som är doktorand i socialt arbete vid Malmö universitet och tidigare arbetat med samtalsstöd för personer som säljer eller köper sex och som samordnare mot människohandel.

Skärpta straff skulle också öka stigmatiseringen kring sexköpsbrottet, säger hon och konstaterar att det ligger i linje med regeringens ambition, som handlar om att skicka en signal om att brottet är allvarligt. Men för den enskilde kan konsekvenserna bli destruktiva.

– Att skämmas eller känna ett stigma påverkar dels ens egna mående, men också villigheten eller möjligheten att söka hjälp om man vill det. Det blir svårare att söka exempelvis sociala insatser eller samtalsstöd, säger Ylva Grönvall.

Ökad utsatthet

Men stigmatiseringen drabbar också dem som säljer sex.

– Även om det inte är olagligt att sälja sex är det genom spaning och övervakning av dem som säljer som man kommer åt dem som köper, vilket innebär att säljarna får ha ett samröre med polisen vare sig de vill eller inte. Det är svårt att förutspå hur det blir om lagen skärps, men det lär ju inte minska. Det finns en risk för mer övervakning av säljarna, säger Ylva Grönvall.

En annan farhåga är att det ska leda till en ökad utsatthet för säljarna även från kund.

– Om köparna blir mer avskräckta och mer försiktiga finns forskning som visar på att nervösa och oroliga kunder skapar en stressad situation för säljarna som kan riskera att bli farligare.

Men Ylva Grönvall noterar också att regeringen vill att sexsäljarna ska få status som målsägande.

– Det kan ju snarare stärka deras position i rättsprocessen, att man kan föra sin egen talan i stället för som i dag, där man enbart är ett vittne.

Sociala insatser

Hon betonar att det behövs annat än skärpta straff för att stärka skyddet för personer som säljer sex.

– Utsattheten för dem som säljer sex handlar om andra saker än att bara ta bort dem som köper det. Vi behöver sociala insatser för både säljare och köpare, och det måste vara låga trösklar som gör det lätt att söka hjälp och att det finns en trygghet och säkerhet där att man blir bemött på ett respektfullt sätt, säger Ylva Grönvall.

Följ ämnen i artikeln