Tusen fordon fastnade – ansvariga krävs på svar

TT

Publicerad 2024-01-05

Runt 1 000 fordon fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad i Skåne när vägen korkade igen på grund av ett snöoväder.

Efter trafikkaoset på E22 i Skåne kräver företrädare för flera riksdagspartier svar från Trafikverket om hur situationen kunde uppstå, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna tog initiativ till att bjuda in Trafikverket till riksdagens trafikutskott för att låta myndigheten ge sin förklaring av situationen på E22 under onsdagen och torsdagen, då tusentals människor satt fast i kylan i flera timmar när vägen korkade igen på grund av ett snöoväder. Därefter har KD, C, MP och V följt efter.

– Generaldirektören (Trafikverkets) är mycket välkommen till utskottet för att redogöra för händelsen, säger Ulrika Heie (C), ordförande i trafikutskottet, till radion.

S: Ministerns ansvar

Hon, liksom företrädare MP och V, framhåller samtidigt att det finns flera ansvariga myndigheter som är av intresse att höra, bland annat om hur samordningen av räddningsarbetet fungerade.

Socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Gunilla Svantorp anser i stället att det är infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) som borde ställas till svars.

– Jag tycker att det är mycket viktigare att det är ministern som kommer, för Trafikverket agerar ju på order av ministrarna, säger hon till Ekot.

Utvärdering på måndag

I en skriftlig kommentar till TT säger Andreas Carlsson säger han att han ”ser allvarligt på det inträffade” och konstaterar att ansvariga myndigheter redan på måndag genomför en första utvärdering av händelsen.

”Regeringen och jag kommer följa utvärderingen och ta del av slutsatserna. Regeringen står redo att fatta de beslut som kan krävas”, säger han.

En av myndigheterna som ska titta närmare på vad som hände på motorvägen är länsstyrelsen i Skåne, rapporterar P4 Kristianstad. Utredningen ska vara ”aktörsgemensam”, vilket innebär att det sker en utvärdering av hela systemet snarare än en granskning av händelsen inom respektive myndighet, uppger radiokanalen.