Ökad lavinrisk i fyra fjällområden

TT

Publicerad 2024-01-22

Riskerna har ökat ytterligare. Varningar för betydande lavinfara har utfärdats i fyra områden i den svenska fjällvärlden.

Under söndagskvällen tillkom varningar för betydande lavinfara – den tredje nivån på en femgradig skala – i södra Lapplandsfjällen och västra Vindelfjällen.

Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser skriver att risken ökar i västra Vindelfjällen när nu hårda vindar och mer snö drar in och bildar tjockare drevsnöflak i läsluttningar.

”Laviner kan fortfarande utlösas djupare än i den mest färska drevsnön och därmed bli oväntat stora. Undvik åkning brantare än 30 grader i den mest utsatta terrängen.”

Samma råd får skid- och snöskoteråkare i södra Lapplandsfjällen:

”Ny nederbörd, ökande vindstyrka och snödrev höjer lavinfaran. De känsligaste flaken finns vid trädgränsen och den lägre delen av kalfjället.”

Redan på lördagen utfärdades varningar på samma nivå för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen.

”Om en drevsnölavin startar så är dessutom risken stor att den utlöser en ännu större lavin i djupare svaga snölager”, står det bland annat om södra Jämtlandsfjällen.

I texten om västra Härjedalsfjällen står det bland annat:

”Det går också att starta stora laviner även där det inte lagt sig drevsnö. Vårt råd är därför att undvika branta ost- och nordsluttningar under måndagen.”

Varningarna gäller för närvarande fram till klockan 18.00 på måndag.

Följ ämnen i artikeln