Åkesson: Inget stöd utan ministerposter

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-08-26

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Sölvesborg på lördagen.

Efter nästa val kommer Sverigedemokraterna inte nöja sig med att vara stödparti till en regering, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Tidöasamarbetet liknar han vid silvertejp, en tillfällig lösning.

– Inför valet 2026 kommer vi sverigedemokrater att ta upp kampen mot sossarna om att bli Sveriges största parti och efter nästa val är vi antingen ett regeringsparti eller ett oppositionsparti, säger han i sitt sommartal i Sölvesborg på lördagen.

Åkesson avslutade talet – där han underströk allvaret i Sveriges politiska, ekonomiska och säkerhetspolitiska läge – med att blicka framåt mot nästa val, och säger att det inte finns några andra alternativ än att ingå i en regering .

Det så kallade Tidösamarbetet mellan SD, M, KD och L som dagens regeringsbygge baseras på ser Åkesson som en tillfällig lösning.

– Tidöavtalet är som silvertejp, det funkar bra, tillfälligt, för att lösa ett problem. Men silvertejp är inte den optimala långsiktiga lösningen för att reparera vare sig en trasig cykel eller parasoll. Och det duger definitivt inte till att långsiktigt laga ett trasigt land.

TT: Gäller den inställningen – att antingen vara regeringsparti eller oppositionsparti – även om det innebär att det öppnar vägen för en rödgrön regering?

– Det är upp till alla de partier som inte vill ha en rödgrön regering att acceptera de förutsättningarna. Ungefär som att vi efter valet accepterade att Liberalerna skulle ingå i en regering för att kunna stödja den, säger han.

– Då blev det så, mot att de fick betala ganska mycket politiskt för det.