Efter Israels nej: Blinken åker hem

TT-AP

Publicerad 2024-02-08

USA:s utrikesminister Antony Blinken vid ett möte med Israels tidigare arméchef Gadi Eisenkot och Benny Gantz i landets krigskabinett i Tel Aviv på torsdagen.

Meningsskiljaktigheterna mellan USA och Israel framstår nu som större än tidigare under kriget mellan Israel och Hamas.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har lämnat Mellanöstern efter Israels nej till Hamas förslag om vapenvila.

Förslaget om vapenvila från terrorstämplade Hamas var ett svar på ett tidigare förslag från qatariska och egyptiska medlare. Enligt USA hade Hamas förslag vissa fördelar – åtminstone som en utgångspunkt för fortsatta förhandlingar – men på torsdagen fick Blinken vända hem med premiärminister Benjamin Netanyahus avspisning i bagaget.

Det var Blinkens femte resa till regionen sedan kriget bröt ut efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Netanyahu sade på onsdagen att kriget kommer att fortsätta tills Israel har tagit hem en ”total seger”, och verkar helt ha avfärdat förslaget till vapenvila.

Han kallade Hamas förslag för ”vanföreställningar” och lovade att Israel skulle fortsätta kämpa vidare för att nå en ”absolut seger”.

Strax därefter sade Blinken att han kunde se vissa saker i förslaget som inte går att gå med på.

– Men samtidigt ser vi utrymme att fortsätta att sträva efter ett avtal, sade han.

– Och dessa saker handlar alltid om förhandlingar. Det handlar inte om att vrida på en strömbrytare. Det är inte ja eller nej. Det går alltid fram och tillbaka, sade han.

De huvudsakliga målen med att nå en vapenvila är att förbättra de humanitära förhållandena för palestinier, se till att Hamas släpper gisslan och förhindra att kriget sprids.