Ukraina: Ryssland minerar "allt" under reträtt

Gustav Sjöholm/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2022-11-10

Ukrainska soldater går igenom skyttegravar som grävts av ryska soldater i ett återtaget område i Chersonregionen i oktober.

Ryssland uppger att reträtten från Cherson har inletts. I Ukraina är man dock fortsatt skeptiska till beskedet.

Från brittiskt håll spås reträtten ta flera dagar och lämna de ryska styrkorna sårbara när de korsar floden Dnepr.

På torsdagen hävdar Rysslands försvarsdepartement att den beordrade reträtten från Cherson har inletts. Än syns dock inga tydliga tecken på ett fullständigt ryskt tillbakadragande. President Volodymyr Zelenskyj har antytt att det snarare kan handla om en strategisk fälla än en följd av ryska bakslag i kriget.

– Fienden kommer inte med gåvor och gör inte saker av välvilja, sade han i sitt dagliga kvällstal på onsdagen.

President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak uppger att ukrainarna nu rycker fram mot Cherson med varsamhet. Enligt rådgivaren fruktar man att de ryska styrkorna vill förvandla Cherson till en ”dödens stad” efter sitt sorti.

”Den ryska militären minerar allt de kan: lägenheter, avlopp. Artilleri på den vänstra stranden (av Dnepr) ska lägga staden i ruiner. Så här ser den 'ryska världen' ut: kom, stal, firade, dödade 'vittnen', lämnade ruiner och drog”, skriver Podoljak på Twitter.

”Gått in i ny fas”

Storbritanniens försvarsdepartement tror att reträtten kan ta flera dagar att genomföra. Ryska styrkor kommer att vara sårbara när de korsar floden Dnepr, skriver departementet på Twitter och uppger att ryssarna förstört flera broar och troligen lagt ut minor under sitt tillbakadragande.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) tror inte att det rör sig om någon krigslist för att locka in ukrainska styrkor i strider i Cherson.

”Slaget om Cherson är inte över, men ryska styrkor har gått in i en ny fas – att prioritera att dra tillbaka sina styrkor över floden under kontrollerade former och försena ukrainska styrkor, snarare än att man försöker att stoppa den ukrainska motoffensiven helt och hållet”, skriver ISW i sin senaste lägesuppdatering.

Kvarts miljon döda

USA:s försvarschef Mark Milley uppger att nästan en kvarts miljon människor dödats eller skadats i kriget i Ukraina.

– Det har varit ett enormt mänskligt lidande, säger han enligt BBC.

Omkring 40 000 civila i Ukraina och med marginal fler än 100 000 ryska soldater har dödats eller skadats sedan det ryska anfallskriget inleddes i februari. Samma siffror gäller antagligen för den ukrainska militären, uppger Milley.

Enligt Milley har Ryssland samlat 20 000–30 000 soldater i Chersonområdet. De första indikationerna tyder på att de ryska trupperna faktiskt kommer att retirera, enligt försvarschefen.

– Jag tror att de gör det för att bevara sina styrkor och för att upprätta försvarslinjer söder om floden Dnepr, men det återstår att se, säger han.

Följ ämnen i artikeln