De kan ta hem Nobelpriset i litteratur

Publicerad 2022-10-06

I dag är det alla bokälskares julafton.

Nobelpriset i litteratur ska utses, och på bettinglistona finns flera kändisar som Margaret Atwood, Karl Ove Knausgård och Stephen King.

– Jag har ingen aning. Ingen har någon aning, säger Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

När Svenska akademiens ständige ordförande förra året klargjorde att det var Abdulrazak Gurnah från Tanzania som tagit hem Nobelpriset i litteratur var det många experter som började googla.

– Jag satt själv i direktsändning tillsammans med en av våra mest erfarna kritiker, Claes Wallin. Jag tittade på honom i desperation, och han bara skakade på huvudet. Ingen visste vem det var, och det var ju väldigt kul, säger Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

Akademien hade valt att hylla den relativt okände författaren för att han, med stor medkänsla, genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingars öde.

– Det är häftigt, det är en helt ny värld som öppnar sig. Men det är lite mer svårtippat.

Margaret Atwood, författare.

De kan ta hem priset

Vem som tar hem priset i år får vi reda på klockan 13.00, men i år finns det flera kända namn på bettingföretagens listor över mest troliga vinnare.

Däribland Stephen King, Haruki Murakami och Margaret Atwood.

– Det är omöjligt att tippa. Världslitteraturen är så stor, och de anlitar en expertkommité som tipsar om asiatisk och afrikansk litteratur.

Den ungerska författaren László Krasznahorkai.

Bland de mer seriösa spekulationerna på kultursidor finns namn som Annie Erneaux, Jon Fosse och Dag Solstad.

– De är ju mer tillgängliga, som kanske en del har läst. Men jag har ingen aning!

Själv tippar Karin Pettersson på den ungerske författaren László Krasznahorkai.

Men hon, och många andra litteraturälskare, tycker det bästa med denna dag är den kärlek och fokus som riktas mot litteraturen.

– Jag älskar att bokhandlare får prata och tanter står på bibliotek i kö för att vara först att läsa. Det är så fint, en väldigt fin tradition.

Följ ämnen i artikeln