Muf får behålla statliga mångmiljonbidrag

Publicerad 2023-09-06

Muf:s ordförande Douglas Thor.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, får behålla de statliga bidrag på totalt drygt 2,7 miljoner kronor som förbundet tagit emot.

Det beslutar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, efter en utredning av ungdomsförbundet.

Det var i mars som TV4 kunde avslöja att Muf-ordföranden Douglas Thor försökt genomföra en röstkupp i Jämtland när en ny lokal ordförande skulle väljas där. Försöket misslyckades, trots att Douglas Thor erbjudit sig att betala för nya medlemmar som kunde rösta för hans kandidat.

Det fick Mucf att starta en utredning av ungdomförbundet, som bland annat kom till slutsatsen att Muf inte lever upp till demokrativillkoret.

Trots det väljer myndigheten alltså att betala ut bidragen.

Beslutet grundar sig bland annat på den interna utredning som Moderaterna genomförde och den handlingsplan med förbättringar i organisationen som Muf presenterade under utredningen.

Mucf skriver i sitt beslut att man kommer att kontrollera att handlingsplanen följs när Muf ansöker om nya bidrag kommande år.

– Jag tar givetvis med mig flera lärdomar från detta, och beklagar att mitt sätt att agera tagit fokus för ungdomsförbundet. Jag är tacksam för det ihärdiga arbete och uthålliga stöd som har visats runt om i landet. Nu fortsätter det viktiga arbetet för att Moderata Ungdomsförbundet ska bli större och starkare, skriver Douglas Thor i en kommentar till Aftonbladet.