Uppgifter: Språkrörskandidater tvekar på grund av Märta Stenevi

Publicerad 2023-07-01

Miljöpartiets kommande språkrörsval river upp känslor i partiet och enligt källor tvekar potentiella kandidater på att kandidera på grund av att Märta Stenevi uppfattas vilja bredda partiet.

Språkrörets linje ska också ha skapat samarbetsproblem med tjänstemän.

– Hon engagerade sig sent och har inte samma grundmurade övertygelse i klimat- och miljöfrågor som andra har, säger en källa i partiet.

Per Bolunds annonserade avgång som språkrör för Miljöpartiet har rört upp i partiet. Efter att Bolund berättat att han tänker avgå öppnade partiet upp för en ny nomineringsrunda av språkrör, som innefattar båda språkrörsposterna.

Eventuella kandidater har fram till mitten av augusti på sig att mobilisera stöd innan kandidaturer tillkännages. Därmed kan Märta Stenevi utmanas i sin roll som språkrör, om någon kandidat kliver fram.

Dessutom ska partiet hålla en omröstning i september för att pröva stödet för att gå över till endast ett språkrör inför kongressen i november. Det rör till det eftersom språkrörskandidaterna därmed inte vet om de kandiderar för ett delat språkrörsansvar eller ett partiledarskap i egen regi.

Märta Stenevi.

Går emot strategin

– Det är väldigt rörigt just nu. Det är mycket som händer på samma gång, säger en högt placerad källa i partiet.

Hittills är det bara Magnus P Wåhlin, kommunpolitiker i Växjö och partistyrelseledamot, som öppet aviserat att han kan tänka sig ta över som språkrör efter Per Bolund.

Aftonbladet erfar att det finns ett flertal manliga företrädare som är villiga att ta över efter Per Bolund, men flera av dem uppges vara tveksamma till att arbeta jämte Märta Stenevi.

Anledningen ska vara att Märta Stenevi varit pådrivande för en linje där partiet ska vara brett och att fler frågor än klimat- och miljö ska stå i fokus för partiet.

Trots interna överenskommelser om en ny strategi som prioriterar just klimat- och miljöfrågor, har språkröret ändå valt att lyfta andra ämnen och bredda partiet. I sitt Almedalstal på tisdagen ägnade Märta Stenevi lång tid åt att prata om sociala frågor.

Språkrörets inriktning mot andra frågor än klimat- och miljö har retat upp delar av partiet och även skapat osämja i partiets riksdagsgrupp.

– Hon engagerade sig sent och har inte samma grundmurade övertygelse i klimat- och miljöfrågor som andra har, säger en källa i partiet.

Men det finns också andra delar av partiet som hävdar att stämningen är god både i riksdagsgruppen, partiet i stort och att man är överens om var partiet är på väg.

– Jag tycker vi är ett härligt gäng och att vi kommer överens bra tillsammans. Politiskt har vi alltid diskussioner men det råder en öppenhet och det finns inga outredda saker i riksdagsgruppen, säger en riksdagsledamot.

Per Bolund och Märta Stenevi på valvakan 2022.

Meddelande: Vill lösa eventuell konflikt

I mitten av juni skickade Märta Stenevi ut ett internt meddelande till riksdagsgruppen där hon säger att hon inte uppfattar att det finns en konflikt, men att hon vill lösa den konflikt som eventuellt finns.

”Jag har ju de åsikter och visioner jag har om både politik och strategi, och har också kandiderat helt öppet på det två gånger”, skriver Märta Stenevi till riksdagsgruppen.

Enligt källor ska det också finnas samarbetssvårigheter mellan Märta Stenevi och partiets tjänstemän. Roten till samarbetssvårigheterna ska också grunda sig i att språkröret riktar fokus mot andra politikområden än klimat- och miljö.

– Det finns personer i personalen som varken kan eller vill arbeta med Märta, säger en källa.

– Det är inte bra stämning på sina håll, säger källan vidare.

Ingen separat fråga

Märta Stenevi säger till Aftonbladet att hon inte känner till att det skulle finnas samarbetsproblem mellan henne och partitjänstemän. Hon gör också gällande att hon håller sig till planen om att partiet ska fokusera på klimat- och miljö, men hävdar ändå att andra frågor ingår i den planen.

– Klimat- och miljöfrågan är vår starkaste fråga och en fråga som påverkar alla andra områden. Däremot är det inte en fråga som går att hantera separat för sig själv, det handlar om hur vi bygger ett hållbart samhälle. Det råder stor enighet om det, jag har hela partiet med mig i den frågan, säger Märta Stenevi.

Följ ämnen i artikeln