Allt fler svenskar upplever extremväder

TT

Publicerad 2024-03-26

Boende i Hörby satte tidigare i år upp barriärer för att mota bort vattnet som steg till följd av snösmältning och regn på mättad mark. Arkivbild.

Fler svenskar upplever effekter av klimatförändringarna i sin vardag, enligt den årliga undersökningen Klimatbarometern från Världsnaturfonden (WWF).

Sex av tio som har tillfrågats, 63 procent, anser att de upplever extremväder redan nu, att jämföra med 54 procent när frågan ställdes 2017. Det handlar bland annat om en ökad upplevelse av regn och översvämningar, förändringar i naturen och fler bränder.

”Vi ser tydligt att allt fler upplever effekter av klimatförändringarna, som extremväder eller förändringar i naturen. Det har vi inte sett tidigare på samma sätt”, säger David Mjureke, klimatexpert på WWF, i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Tyvärr är det en helt förväntad utveckling eftersom effekterna av klimatförändringarna kommer fortsätta att öka och bli allt tydligare så länge utsläppen inte minskas dramatiskt.”

För 68 procent av de tillfrågade är krig och konflikter det största orosmolnet – en liten ökning från förra året. På andra plats kommer klimatförändringarna med 50 procent, en minskning från 2023 då 52 procent uppgav att det fanns bland de samhällsföreteelser som oroade mest.