Danmark förbjuder koranbränningar

Publicerad 2023-12-07

Danska folketinget har förbjudit offentliga bränningar av Koranen och andra religiösa skrifter.

Beslutet togs efter flera timmars debatt och börjar gälla om sju dagar.

– Det finns ingen inskränkning av yttrandefriheten i det här, säger justitieinister Peter Hummelgaard till danska pressen efter antagandet.

Danmark förbjuder offentlig bränning av Koranen och andra religiösa skrifter, beslutar folketinget. Lagen gör det brottsligt att ”otillbörligt behandla text som har betydande religiös betydelse för ett erkänt trossamfund".

Justitieminister Peter Hummelgaard menar att lagen är till för att skydda danskarnas säkerhet.

– Det finns ingen inskränkning av yttrandefriheten i det här, säger justitieinister Peter Hummelgaard till pressen efter antagandet.

Danska justitieinistern Peter Hummelgaard: ”Finns ingen inskränkning av yttrandefriheten”

Danska folketinget antog lagändringen efter mer än tre timmars debatt. 94 ledamöter röstade för och 77 emot. Regeringspartierna Socialdemokraterna, Venstre, Moderaterne och De Radikale röstade för förslaget.

Enligt BT var koranbrännaren Rasmus Paludan på plats när lagen röstades igenom.

Beslutet tog efter flera timmars debatt i Folketingssalen.

Innehåller flera andra lagar

Lagen börjar gälla om sju dagar och innehåller flera olika lagar, rapporterar Politiken.

Det kommer vara förbjudet att offentligt bränna, smeta, trampa på eller sparka heliga skrifter som Bibeln, Koranen, Toran och Veda. I och med den nya lagen får man heller inte riva eller skära den i bitar. Inte heller att sticka skriften med en kniv.

Det kommer exempelvis vara tillåtet att linda in heliga skrifter i en regnbågsflagga, men inte i bacon. Man kommer fortfarande få slänga koranen i en allmän soptunna, men bara om det görs på ett ”lämpligt sätt”.

Det kommer också vara tillåtet att bränna koranen i mindre, slutna grupper. Om aktionen filmas och sprids till större grupper kommer det vara olagligt.

Resultatet efter omröstningen.

Bech-Nielsen: ”Full av hål”

Lisbeth Bech-Nielsen från Socialistisk folkeparti, menar att lagen är full av hål. Hon påpekar att justitieminister Peter Hummelgard exempelvis inte kunnat svara på om lagen gör det straffbart att slå in en koran i ett paket bacon, där baconen inte tagits ut.

Inger Støjberg från Danmarksdemokraterne ställer sig kritisk till lagen och menar att man ska försvara yttrandefriheten.

– Det är otroligt sorgligt, säger hon till TV2.

Gunnar Strömmer: ”Vi ska vårda vår yttrandefrihet”

Strömmer: Förändrar inget

I Sverige utreds just nu frågan om koranbränningar av en parlamentarisk grupp. Gruppen ska undersöka om polisen ska kunna neka koranbränningar med hänvisning till rikets säkerhet. Resultatet ska presenteras i sommar.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer vill inte gå samma väg som Danmark och rakt av förbjuda koranbränningar, säger han till TT.

– Vi ska vårda vår yttrandefrihet. Jag ser inte att det är lämpligt eller att det finns något bredare stöd att gå den danska vägen, säger Strömmer.

Han tycker däremot att det kan behövas en ändring av ordningslagen.

Samtidigt anser Socialdemokraterna i Sverige att det behövs en lagändring här, som ska riktas in på bestämmelsen om hets mot folkgrupp eller den om förargelseväckande beteende.

– Vår hållning är att man behöver ändra lagstiftningen, säger partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi till TT.

Åtta andra europeiska länder har redan infört liknande förbud, inklusive Belgien, Estland, Finland, Italien, Polen, Rumänien, Tyskland och Österrike.

Följ ämnen i artikeln