Det här har hänt i turerna kring Skyttedal

TT

Publicerad 2024-02-15

Efter turbulensen kring EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnar hon nu Kristdemokraterna, men blir kvar i parlamentet som politisk vilde. Arkivbild.

Efter turbulensen kring EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnar hon nu Kristdemokraterna, men blir kvar i parlamentet som politisk vilde.

Det här har hänt i turerna kring Skyttedal.

Förra vintern öppnade Sara Skyttedal dörren till att legalisera cannabis och berättade att hon själv brukat drogen. För detta fick hon skarp kritik internt i partiet.

Någon månad senare framkom de att Skyttedal hade polisanmält partisekreteraren Johan Ingerö för en händelse som ska ha inträffat efter en valvaka för EU-valet 2014. Förundersökningen lades ned men Ingerö lämnade sin post.

.

I våras genomfördes en rådgivande medlemsomröstning i KD om vilka som skulle toppa listorna inför Europaparlamentsvalet i juni i år. Den omröstningen vann David Lega, som var KD:s andranamn i förra EU-valrörelsen.

.

I september valde KD:s nomineringskommitté att inte placera Sara Skyttedal som toppnamn i sitt förslag till nästa mandatperiod. Istället satte man Skyttedal som andranamn, något hon tackade nej till.

Men bara veckor senare skulle listan ändras. Efter en intern kampanj lyckades Sara Skyttedal vinna stöd i partifullmäktige och fick tillbaka sin plats som KD:s förstanamn.

.

Den 19:e januari petades Sara Skyttedal som Kristdemokraternas toppnamn efter beslut i partistyrelsen.

På en presskonferens sade partiledaren Ebba Busch att beslutet ”bygger på att hon haft kontakter med ett annat parti, och hennes sätt att redogöra för det”. Skyttedal har bekräftat att hon tog kontakt med Sverigedemokraterna under tiden då hon trodde hon skulle petas, men att det handlat om informella samtal.

Högerdebattören Alice Teodorescu Måwe presenterades istället som nytt toppnamn för KD.

.

Några dagar senare, i en intervju med SVT:s 30 minuter, kritiserade Sara Skyttedal sin partiledare och tidigare nära vän Ebba Busch hårt och menade att Busch varit ”flexibel med sanningen” och agerat ”bedrägligt”.

.

Den 15 februari berättade Skyttedal, i en intervju med Expressen, att hon lämnar Kristdemokraterna, men att hon kommer behålla sin plats i Europaparlamentet.

.

Nu på fredag, den 16 februari, håller Kristdemokraterna ett extrainsatt partifullmäktige där Alice Teodorescu Måwe ska fastställas som förstanamn på EU-vallistan.