Lesja hittades död – sambon frikänns för mord

Publicerad 2022-12-05

Lesja flyttade till Sverige för den stora kärlekens skull.

Den 12 januari hittades hon död i sin lägenhet och hennes sambo häktades.

Nu frikänns han för mordet då tingsrätten inte anser det ställt bortom rimligt tvivel att han orsakade Lesjas död.

Den 44-årige mannen har själv nekat till brott. Han menar att han kom hem och hittade Lesja död och kall på sovrumsgolvet i deras lägenhet i Farsta den 12 januari i år.

Han har hållit fast vid sin version under snart ett år i häkte.

Idag föll domen mot 44-åringen i Södertörns tingsrätt. Han frikänns från mordet.

Tingsrätten anser att det inte helt går att fastslå hur Lesja dog men att rättsläkarnas bedömning är att de skador hon hade troligtvis var orsakade av hängning.

”Även om det finns omständigheter som skulle kunna tala för gärningspåståendet anser inte tingsrätten att den bevisning åklagaren presenterat är tillräckligt robust, eller att den utesluter andra möjliga förklaringar till händelseförloppet än gärningspåståendet, för att beviskravet ska anses vara uppfyllt. Inte heller anser tingsrätten att bevisningen är sådan att den, trots att den inte var för sig talar för gärningspåståendet, sammantaget är sådan att beviskravet ska anses vara uppfyllt,” skriver tingsrätten i sin dom.

Lesja hittades död i en lägenhet i Farsta den 12 januari i år. Hon blev 37 år gammal.

Lesja ska enligt utredningen och rättsläkarna ha avlidit av hängning i skärpet till sin morgonrock. En del av skärpet återfanns i en klädstång i hatthyllan i hallen.

Den andra delen låg bredvid Lesja när hon återfanns på sovrumsgolvet. På det skärp som tros ha suttit runt Lesjas hals fanns 44-åringens dna, men inte på den knut som gjorts på skärpet. Hur Lesja, som enligt tingsrätten troligtvis avled hängande i hallen senare kunde hittas på golvet i parets sovrum, framgår inte.

44-åringen själv har hävdat att han inte minns på grund av berusning. Han säger att han upptäckte Lesja kall och livlös på golvet.

Han har inte kunnat förklara de dunsar och det hjärtskärande skrik som en granne hörde från lägenheten den kvällen.

Inte heller varför det dröjde flera timmar från det att han hittade Lesja till det att ambulans kallades. ”Det framstår närmast osannolikt att XX skulle sakna närmare minnesbilder av händelsen. Hans berättelse framstår med hänsyn till det anförda som en efterhandskonstruktion och närmast som tillrättalagd, menar tingsrätten men skriver samtidigt i sin dom att: ”Utredningen är emellertid inte sådan att den med styrka talar för gärningspåståendet eller utesluter ett alternativt händelseförlopp.”

Lesja ämnade Ukraina för Sverige år 2013. Hon sade upp sig från sitt jobb på en bank i Ukraina och flyttade till Stockholm där den 44-årige mannen, hennes ungdomskärlek, bott i några år.

Här i Sverige blev livet som papperslös kämpigt för Lesja och hon försörjde sig som städerska.

Den nu friade 44-åringen dömdes två gånger för att ha misshandlat Lesja, en gång 2016 och en gång 2021. Lesja hade även enligt anhörigas vittnesuppgifter berättat om regelbunden misshandel i förhållandet.

Enligt rättsläkaren fanns dock inga tecken på att Lesja skulle ha utsatts för fysisk misshandel i nära anslutning till döden.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att 44-åringen skulle dömas för mord.

Lesja hade bott i Sverige i cirka nio år när hon hittades död i en bostad i Farsta i Stockholm.