Vapenföretag vill förlikas efter skolskjutning

TT

Publicerad 2021-07-28

Efter massakern på Sandy Hook-skolan antog den amerikanska delstaten Connecticut striktare vapenlagar. På bilden håller en polis upp en AR-15 under en utfrågning i delstatsparlamentet 2013.

Sandy Hook-massakern 2012 sände chockvågor genom USA. Efter en mångårig process erbjuder nu företaget Remington – som tillverkat mordvapnet – skadestånd till offrens anhöriga.

Sammanlagt erbjuder sig Remington att betala skadestånd på 33 miljoner dollar, motsvarande knappt 285 miljoner kronor, rapporterar BBC.

20 barn och sex lärare mördades när en ensam gärningsman gick till angrepp mot för- och lågstadieskolan Sandy Hook, i staden Newtown i delstaten Connecticut. Gärningsmannen var beväpnad med ett halvautomatiska gevär av typen AR-15, som tillverkats av just Remington.

AR-15 har använts i flera av de senaste årens mest dödliga masskjutningar och för många har gevärsmodellen – utvecklad för militär användning – kommit att symbolisera problemen med USA:s liberala vapenlagstiftning.

Anhöriga till offren för massakern på Sandy Hook stämde 2014 Remington med motiveringen att geväret aldrig borde ha sålts till allmänheten.

Företaget argumenterade för att det skyddades av lagar som fastslår att tillverkaren inte kan hållas ansvarig om ett vapen används för att begå brott. Men 2019 slog Högsta domstolen i USA fast att de anhöriga hade rätt att driva sin stämningsansökan vidare.

”Förhindra nästa Sandy Hook”

Vapentillverkarens förlikningsbud kommer i anslutning till att företaget ligger i konkursförhandlingar. De anhöriga hade krävt ett långt högre skadeståndsbelopp.

Enligt familjernas juridiska ombud ska de nu ”tänka över nästa steg”.

”Sedan den här stämningen lämnades in 2014 så har familjernas fokus legat på att förhindra nästa Sandy Hook”, säger advokaten Josh Koskoff i ett uttalande som citeras av BBC.

”En viktig del av den målsättningen har varit att visa banker och försäkringsbolag att företag som säljer stridsvapen till civila innebär en finansiell risk.”

Skärpta lagar – men bara lokalt

Massakern på Sandy Hook sände chockvågor genom USA, men trots det antogs inga nya vapenlagar på nationell nivå. Däremot valde Connecticut att införa några av de striktaste vapenlagarna i landet.

Enligt public service-kanalen NPR:s lokala station förbjöds över 150 vapenmodeller samtidigt som den tillåtna magasinstorleken begränsades och obligatoriska bakgrundskontroller infördes vid vapenköp.

Sedan dess har antalet fall av dödligt vapenvåld sjunkit kraftigt och nivån ligger nu bland de lägsta i USA.