Barnens skräck när bomberna faller i Gaza

Uppdaterad 2021-05-18 | Publicerad 2021-05-12

Bomberna faller över Gaza.

Och barnen har ingenstans att ta vägen.

– Jag ser hur de håller händerna för öronen under attackerna. Och så börjar de skaka i hela kroppen, säger psykiatrikern och fembarnspappan Yasser Jamei, 47, inifrån Gaza.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Konflikten mellan Israel och Hamas tilltar – och dödstalen stiger på båda sidor. Aftonbladet nådde under onsdagsförmiddagen psykiatrikern Yasser Jamei, 47, inne i Gaza.

– Man har attackerat oss hela natten. Bombat civila byggnader som förstörts helt. Och i morse började man bomba polisstationer och myndighetsbyggnader. Man bombade gator också. Och de flesta målen är civila, säger han till Aftonbladet över en raspig telefonlinje.

– Det är helt galet.

En raket slår ner Gaza under tisdagen.

Yasser Jamei är psykiater och arbetar inom ett program för att motverka psykisk ohälsa. Han beskriver attackerna som de värsta sedan kriget 2014.

– Ingen har en aning om vad som väntar. Vi är extremt oroliga över vad som ska hända härnäst.

Barnens skräck

Hur tänker du runt din egen säkerhet?

– Det finns ingenstans att ta vägen. Inga skyddsrum. Förhållandena är hemska. Jag har fem barn, mellan sju och sexton år, och det värsta är att inte kunna skydda dem.

Yasser Jamei, psykiater i Gaza.

Hur reagerar de när bomberna faller?

– De äldre har varit med om attacker tidigare. De går in på sociala medier och försöker ta reda på exakt var bomberna faller. Mina yngre håller händerna för öronen under attackerna. Och sedan ser jag hur de börjar skaka i hela kroppen.

Enligt Yasser Jamei har även sjukhus attackerats.

– Än så länge kan skadade få vård, men om allt eskalerar blir det svårt. Vi har fortfarande covid-patienter inlagda, säger han.

”Fira under bomberna”

Hundratals raketer skickas också inifrån Gaza mot Israel. Hur ser du på det?

– Man kan inte bara se på och inte göra något. Ingen kan acceptera en sådan orättvisa.

Vad väntar ni er ska hända de närmaste timmarna och dagarna?

– I dag är vi hemma. Det är helgdag, sista dagen av ramadan. Vi kommer att fira under bomberna. Det vi hoppas på är att det internationella samfundet ska sätta tryck på Israel och stoppa eskaleringen och att internationell rätt ska beaktas. Det är vad vi begär, säger Yasser Jamei.