V: Låt servicepersonal gå före i vaccinkön

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill lyfta fram yrken som chaufförer, servitriser, skolpersonal och butiksanställda i vaccinationskön efter riskgrupper och folk i vården. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill lyfta fram yrken som chaufförer, servitriser, skolpersonal och butiksanställda i vaccinationskön efter riskgrupper och folk i vården. Arkivbild.

NYHETER

Vänsterpartiet vill flytta om i vaccinationskön.

Efter riskgrupper och vårdpersonal måste personer som möter många människor i sitt jobb och inte kan arbeta hemifrån stå i tur.

– Det kan vara chaufförer, skolpersonal, servitriser och butiksanställda, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets partiledare.

Hon kommer att lägga fram sina tankar för statsminister Stefan Löfven vid dagens partiledarsamtal om coronaläget, samtal som hålls varannan vecka.

Inte orimligt

– Det är inte orimligt att de som har stora möjligheter att vara hemma får vänta till förmån för dem som måste gå till jobbet och möter många människor där, säger V-ledaren.

Vänsterpartiet tänker sig att det ska vara den gruppen som står i tur efter riskgrupper och vårdpersonal, före den breda allmänheten.

Hon har ingen färdig lösning för hur köordningen mer konkret skulle organiseras och vad kriterierna skulle vara i övrigt för att ge platser längre fram i kön men tror inte att det skulle vara omöjligt att lösa.

LO krävde nyligen att personer i kontaktyrken som i barnomsorgen, kollektivtrafiken, transporter och handeln ska komma in efter riskgrupper och vårdpersonal, men före andra grupper. De behövs för att samhället ska fungera, anser LO.

Varnat för

Folkhälsomyndigheten har varnat för att stuva om i den uppgjorda ordningen. Myndigheter håller fast vid fyra faser:

Först kommer äldre och personal på särskilda boenden och i hemtjänsten. Dit hör även anhöriga som lever med äldre i den kategorin.

I andra fasen är det övriga över 70 år, vårdpersonal som arbetar nära patienter, funktionshindrade och personal som bistår dem.

I fas tre kommer övriga mellan 18 och 69 år som tillhör en riskgrupp och i fas fyra vuxna som inte finns i någon riskgrupp.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: