Svenske Jakob om extremvädret i Australien: ”Öser ner regn”

Publicerad 2022-03-08

Östra Australien har drabbats av extrema översvämningar i vilka minst 20 personer dött.

Svenske studenten Jakob Hasselqvist Haglund, som bor strax söder om Sydney, berättar om förödelsen som skyfallen orsakar.

– Här har det öst ner regn i två veckor i sträck, säger han.

Längs Australiens östra kust har regnet vräkt ner de senaste veckorna och orsakat vad som beskrivs om ”aldrig tidigare skådade” översvämningar.

De meterhöga vattenmassorna har förstört byggnader och bostäder och många människor står utan hem. Minst 20 personer har hittills dött i delstaterna Queensland och New South Wales och ett stort antal personer är saknade.

Svenske Jakob Hasselqvist Haglund, 24, som P4 Uppland också pratat med, bor i Wollongong söder om Sydney. Han säger att det har regnat konstant de senaste veckorna och att stormvarningar har utfärdats i området.

– Jag bor inte i de värsta områdena där det varit översvämningar, men här har det öst ner regn i två veckor i sträck, säger han.

Varnar för kraftigare regn

De kommande 48 timmarna spås skyfallen tillta ytterligare och tusentals invånare i mångmiljonstaden Sydney har fått order om att lämna sina hem.

– Vi varnar för intensiva skyfall som sannolikt kommer att leda till livshotande och farliga översvämningar, säger Dean Narramore, meteorolog vid landets vädermyndighet på en presskonferens, rapporterar TT.

Invånare där Jakob bor har ännu inte ombetts att evakuera, men han säger att det gäller att vara beredd om det värsta skulle hända. I vissa delar

– Vi har inte fått varningar om just översvämningar här, men det gäller väl att hålla ögon och öron öppna här, säger han.

Förödande skador på natur och infrastruktur

På tisdagsmorgonen hittades en mamma och hennes vuxne son döda i vattnet i Sydneys västra utkanter, sedan deras översvämmade bil hittats övergiven, rapporterar ABC News.

– Det här är den blöta motsvarigheten till ”den svarta sommaren”, säger räddningstjänstens talesperson Phil Campbell till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till de omfattande skogsbränder som härjade i Australien brandsäsongen 2019–2020.

Skadorna som översvämningarna har orsakat i naturen och på infrastruktur och byggnader är lika förödande som de enorma skogsbränderna då, enligt Campbell.

Följ ämnen i artikeln