Antalet coronapatienter ökar i Stockholm

Publicerad 2021-12-10

Antalet coronapatienter i Stockholm ökar kraftigt.

På bara en vecka har 58 personer med covid-19 lagts in på sjukhus i regionen.

– Det är främst ovaccinerade yngre, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

Region Stockholm skriver i sin lägesrapport att 142 personer med covid-19 är inlagda på regionens sjukhus, vilket är 58 fler än vad som rapporterades förra fredagen.

– Nu ökar antalet patienter på våra sjukhus med covid-19 fort. Det är främst ovaccinerade yngre (medelålder 51 år) som under de senaste tolv veckorna varit så sjuka att de behövt sjukhusvård för covid-19, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

Johan Bratt, chefläkare i region Stockholm.

Även smittotalen ökar

Även antalet smittade i regionen ökar. Jämfört med förra veckan rapport har 4 471 fler personer smittats med covid-19.

– Samtidigt börjar sjukhusen nu se patienter som drabbats av säsongsinfluensan och behöver sjukhusvård. Det sammantaget med övriga sjukvårdsbehov gör att länets sjukhus har en mycket ansträngd situation. Situationen på sjukhusen försvåras också av att även vårdens medarbetare drabbas av luftvägsinfektioner som gör att de måste stanna hemma och provta sig, säger Johan Bratt.

I pressmeddelandet står det också att det just nu är väldigt många som ringer 1177 och att väntetiderna kan vara något längre än vanligt.

– Men ha lite extra tålamod så får du kvalificerade råd om när, var och hur du bäst söker vård för just dina symtom. Du kan också besöka 1177.se för vägledning i vården, säger Johan Bratt.

Johan Bratt uppmanar alla som har symtom att stanna hemma och testa sig.

– Den som har symtom som kan tyda på covid-19, som hosta, feber eller andra klassiska förkylningssymtom, ska stanna hemma och provta sig för covid-19 sig så snart det är möjligt, säger han.

Genrebild på covid-19 testning.