Chatta med virologen Niklas Arnberg

Publicerad 2021-12-05

När är pandemin slut? Hur blir julfirandet i år? Och hur smittsamt är egentligen den nya Omikron-varianten?

I dag klockan 13.00 chattar virologen Niklas Arnberg från Umeå universitet med Aftonbladets läsare.

Ställ din fråga i chatten här nedanför.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, chattar med läsarna klockan ett. Ställ din fråga redan nu!

  • Fastnålat inlägg

    Professor i virologi, Umeå universitet

    5 dec 2021
    Niklas Arnberg

    Hej AB-läsare! Nu försöker jag svara på frågor om omicron och annat. I bland får jag frågor om varför jag blev virusforskare. Kan ni läsa mer om här (om ni vill): https://www.facebook.com/donate/4817543268312666/

  • Niklas Arnberg
    5 dec 2021

    Tack alla för alla bra frågor, och för väldigt trevlig ton!

    Om ni vill hjälpa oss virusforskare att få fram nya pandemiska virus kan ni kolla här: https://www.facebook.com/donate/4817543268312666/

    och/eller kika mer på www.pandemifonden.se

    Hoppas ni alla får en trevlig eftermiddag. Kram på er <3

  • 5 dec 2021

    Kan jag som dubbelvaccinerad och har vaccinationspass ändå smitta andra med covid?

    Annica

    Ja, det kan du. Men du skulle sannolikt vara mer smittsam om du inte varit vaccinerad. Och, du har nu ett betydligt bättre skyddmot svår sjukdom och död eftersom du är vaccinerad <3

    Niklas Arnberg
  • 5 dec 2021

    Om man haft pcr-bekräftad covid men inte blev mer sjuk än vid vanlig förkylning utan feber, får man då samma immunitet som de som haft mer påtaglig sjukdom?

    Jonas

    Jättebra fråga. Om man generaliserar så skulle jag tro att de som fått en svårare och längre sjukdom sannolikt får mer bestående och bättre immunitet än de som haft mild och kortvarig sjukdom.

    Niklas Arnberg
  • 5 dec 2021

    Varför används inte ASTRA-vaccin längre?

    Jan Abrahamsson

    Beror på att de initialt visade sig skydda lite sämre och att risken för biverkningar var lite större vs RNA-vaccinerna. Vi kommer att lära oss mer om de olika vaccinernas effekt/nytta över tid.

    Niklas Arnberg
  • 5 dec 2021

    Hur kommer det sig att Norge har så många fler smittade på sina julbord men inte vi, känns ju lite konstigt med tanke på att samtliga var fullvaccinerade = vaccinpass. Kan vi vänta oss samma spridning även här ?

    Kajsa

    Nu är det nog mest ett särskilt julbord i Norge som det talas mest om. Det beror nog en hel del på slumpen att detta skedde i Norge. Kan lika gärna hända här. Ja, många om inte alla var fullvaccinerade, vilket visar att vaccinerna inte skyddar mot smitta/infektion. Däremot verkar ju ingen (såvitt jag vet) blivit svårt sjuk/inlagd, vilket talar för att det är bra med vaccin, och även vaccinpass. Det kan skydda (eller stänga ute, beror på hur man ser det) ovaccinerade från miljöer där man riskerar att bli smittad, och därmed även svårt sjuk.

    Niklas Arnberg
Niklas Arnberg, virolog.

Följ ämnen i artikeln