Arbetarhjälte med glorian på sniskan

I morgon kommer Brasiliens president på Sverigebesök

Något fängelse har Luiz Inácio Lula da Silva inte suttit i.

Ändå har han i Latinamerika samma hjältegloria som Nelson Mandela.

I morgon landar skoputsarpojken som blev president, på Arlanda.

När Lula som barn blankpolerade de rikas skor på gatorna i Caetés var han bara en av miljoner fattiga brasilianare. Ännu en smutsig liten grabb som drog in några korvören för att hjälpa sin mamma och de sju syskonen att överleva.

”Noll hunger”

Lula sålde jordnötter på gatan innan han som 14-åring fick jobb på en skruvfabrik. Några år senare förlorade han en bit av ett finger i en arbetsplatsolycka. Med blodet sprutande tvingades han besöka flera olika sjukhus innan han fick vård. Få ville ta emot en fattig fabriksarbetare som inte kunde betala för sig.

Där kunde sagan tagit slut.

I stället fick erfarenheten Lula att engagera sig fackligt. Han steg i graderna och var till slut med om att grunda Arbetarpartiet, PT.

Lula kom till makten 2002 som de fattigas hopp. ”Noll hunger” var hans kampanjslogan.

Fem år senare är många besvikna.

Lulas attack mot fattigdomen blev inte mer än ett knallskott. Konfronterad med verkligheten tvingades han kompromissa.

Arbetarklassens hjälte navigerade mot mitten för att inte skrämma bort finansmännen och det utländska kapitalet. Under burop om att han sålt sin själ.

Ännu populär

Lula personligen åtnjuter fortfarande stor popularitet. Många ser att han åtminstone försöker. Om inte han lyckas resa de fattiga ur slummen, vem ska då klara av det?

Precis som Sydafrikas Nelson Mandela är Lula, 62, omtyckt och välansedd i alla kretsar i samhället. En person som står över politikens vardagliga käbbel. Som drivs av sin vision.

Två dagar i Sverige

Hans namn har blivit ett varumärke med rockstjärnestatus.

Ändå har hjälteglorian ruckats en del. Några av Lulas allra närmaste medarbetare har åtalats för korruption. 40 av topparna i hans arbetarparti PT misstänks för att ha använt skattepengar för att köpa röster från oppositionen. Lula bedyrar att han varit helt ovetande. Många tror honom men skandalerna stänker ändå på Lula.

Tvådagarsvisiten i Sverige är ett officiellt statsbesök. Lula ska äta middag med kungaparet. Han ska i drygt en timme överlägga med Fredrik Reinfelt. Skriva på ett samarbetsavtal om bioenergi. Träffa svenska näringslivseliten. Brasilien är Sveriges största handelspartner i Latinamerika. Från båda sidor finns förhoppningar om ökade investeringar och export.

På onsdag vinkar kungen adjö till Lula.

Sina skor får han låta någon annan putsa.