Så fixar du hetaste granen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-07

Hantverk eller rosa kitsch? Välj bland fyra heta pynt-trender

Julgranen har blivit trendig.

I år kan hela familjen vara med och skapa en gran som verkligen känns personlig.

Så fixar du granen Du behöver: En gran (lätt avbarrad), tygremsor (gärna i olika strukturer), smältlim (limpistol), juldukar till pyntfigurer och paketomslag, sytillbehör.

I receptionen på ett Stockholmshotell tronar årets trendigaste gran: den återvinningsbara.

Snyggt invirad i tygremsor kan den avbarrade granen nu plockas fram år efter år. Julpyntet och klapparnas omslag är gjort av gamla juldukar.

Den miljömedvetna granmakerskan är programledaren och trendföreläsaren Isabelle Halling, 31, aktuell i ”Äntligen hemma”.

Använd tygremsor

–?Det är ett återvinningstema. Miljötänket känns viktigt, att ta vara på något som man redan har. En lätt avbarrad gran håller på så sätt i flera år, säger Isabelle Halling och fortsätter:

– Tanken är att man ska kunna använda gamla vita lakan, kläder eller dukar som man redan har hemma. Och så klipper man långa remsor och lindar precis som ett bandage runt grenarna. Med smältlim sitter det som berget. Vill man sedan förändra utseendet på granen så är det bara att linda remsor i andra färger runt grenarna.

Tog 12 timmar

Isabelle ägnade hela 12 timmar åt att linda in sin högst miljömedvetna gran, men hon påpekar att det går mycket snabbare om en hel familj hjälps åt.

–?Vill man göra det enklare för sig så kan man använda en liten gran, som bordsgran. Den är också lättare att förvara i källaren, säger hon.

Nyfiken på årets andra julpynt-trender?

Isabelle Halling ger dig en välklädd gran – som passar din personlighet.

4 heta pynttrender i jul

1. Återvinning

Isabelles tips: Dekorera din gran med småsaker som du redan har. Måla prylarna i samma färg så att det blir enhetligt. Eller sy prydnader av tyger som du tröttnat på.

2. Stilrent

Isabelles tips: Sätt en stjärna eller spira i toppen och linda en ljusslinga runt grenarna, det räcker. Det blir sparsmakat och stämningsfullt, en motvikt till den i övrigt kitschiga julen.

3. Hantverk

Isabelles tips: Slöjdtrenden är stark i år. Julpynt i vackert snidade former kan ärvas och användas år efter år. Stickat och hemvävt är också fint.

4. Färgtema

Isabelles tips: I år är färg en stark trend, men i stället för det klassiskt röda och vita ser vi mycket svart och rosa. Även andra färger funkar, men släpp inte in fler än två.

Följ ämnen i artikeln