”Det är en skymf mot demokratin”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-20

Justitieminister Beatrice Ask om sprängdådet i Trollhättan

Justitieminister Beatrice Ask reagerar starkt på dagens sprängattentat mot en åklagare i Trollhättan.

– Det är en skymf mot demokratin och ett angrepp mot rättssystemet, säger hon till aftonbladet.se.

I morgon åker hon till Göteborg för att diskutera frågan med polis och åklagare.

Åklagaren var inte hemma när sprängladdningen exploderade utanför hennes bostad tidigt i morse. Men polisen ser mycket allvarligt på det som har hänt och ändrade under dagen rubriceringen till mordförsök.

Vilka som ligger bakom är inte känt.

– Vi arbetar brett och förutsättningslöst men det finns en speciell grupp som är särskilt intressant inom det som vi betecknar som grov organiserad brottslighet, sa polisens kommenderingschef Klas Friberg vid en presskonferens i dag.

”Oerhört allvarligt”

Justitieminister Beatrice Ask är bestört över attentatet.

– Det är oerhört allvarligt och en skymf mot demokratin och ett angrepp mot rättssystemet, säger hon till aftonbladet.se.

I morgon reser Ask till Göteborg för att diskutera den organiserade brottsligheten med polis och åklagare. Då kommer även dagens händelse att diskuteras.

Justitieministern vill ta krafttag mot de grupper som hotar rättsväsendet.

Hot mot rättssäkerheten

– Vi ska mobilisera alla myndigheter, också de som inte är rättsvårdande, som till exempel Skatteverket och Sveriges kommuner och landsting för ett tuffare och hårdare jobb mot den här typen av organiserad brottslighet.

Angreppet mot åklagaren i Trollhättan oroar också Aftonbladets läsare. Nära 90 procent av drygt 6 000 anser att den här typen av attentat hotar den svenska rättssäkerheten.

Hur ser du på läsarnas reaktion?

– Det visar hur otroligt allvarligt folk ser på den här typen av brott . Det är bra, för det ger oss ett brett stöd när vi genomför insatser för att angripa den här sortens kriminalitet.

Skulle inte våga vittna

Många läsare som skrivit på aftonbladet.se:s forum berättar att de gärna skulle vilja vittna, men att de inte skulle våga eftersom de inte tror att de kan få tillräcklig hjälp och skydd.

Vad kan man göra för att återställa förtroendet för skyddet av vittnen?

– Till exempel projektet "Våga vittna", som ska ge ungdomar stöd och kurage nog för att våga berätta vad man har sett och hört, till exempel genom att berätta hur det funkar i tingsrätten eller hur ett polisförhör går till. Det är ett arbete som sprider sig och som är väldigt viktigt, säger Beatrice Ask.

Vad kan polisen göra?

– Regeringen har gett polisen i uppdrag att se till att det finns ordentlig kunskap om hur man arbetar med personer som ska vittna och vi fortsätter att ligga på i de här frågorna.

Är skyddet av vittnen tillräckligt bra?

– Jag har gett i uppdrag till en utredare att undersöka vilka ytterligare insatser som krävs av polisen och andra myndigheter för att bättre skydda den som är hotad. Jag väntar nu på resultatet av den rapporten, säger Beatrice Ask.