Så landade Discovery i kväll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-22

Discovery nere på marken igen.

Rymdfärjan Discoverys landning i Florida - minut för minut.

Kontrollrummet på Kennedy Space Center.

23.44: Knappt hade Christer Fuglesang landat på jorden igen efter sitt rymdäventyr innan statsminister Fredrik Reinfeldt hälsade honom välkommen tillbaka.

”Jag vill gratulera dig till ett väl utfört arbete och till att du är den förste svensken i rymden”, hälsar Reinfeldt genom sin pressekreterare.

23.32: Discovery har landat. Christer Fuglesang och resten av besättningen är hemma igen.

23.28: På byggnaden framför landningsbanan står Nasas högste chef Mike Grissin och tittar upp mot skyarna. ”Där är den”, skriker alla och pekar mot himlen fyra minuter före landning.

23:26 Nu har markkontrollen visuell kontakt med Discovery. Landningen direktsänds över hela världen.

23:25 Vid landningen drivs Discovery inte av motorer utan glidflyger in mot Kennedy Space Center.

23.22: Radiokontakten mellan Kennedy Space Center och Discovery har återupprättats. Den mest riskabla delen av landningen är avklarad.

23.17: Discovery gör ett antal manövrar för att sakta ner farten inför landningen. Inga problem har rapporterats än så länge. En kvart före landning korsade färjan gränsen mellan Mexiko och Texas.

23:12 20 minuter kvar till markkontakt. Discovery beräknas landa precis när solen går ner i Florida, klockan 17.32 lokal tid.

23.06: Discovery är inne i den farligaste fasen av landningen med maximal uppvärmning - 1 500 grader.

23.01: Rymdfärjan har kommit in i Jordens atmosfär.

22:58 Förutom de vanliga lampor som finns på landningsbanor kommer Discovery att ledas rätt med hjälp av xenon-lampor med en räckvidd på en mil.

22.51: Med drygt 41 minuter kvar till landning rör sig rymdfärjan i en hastighet av 25 600 kilometer i timmen.

22.42: Konvojen med fordon som ska hjälpa till vid landningen rör sig mot den plats där Discovery ska landa.

22.35: Besättningen på Discovery manövrerar in rymdfarkosten i den bästa positionen för landning. Det är mindre än en timme kvar till markkontakt.

22.30: ”Tro det eller ej, men vi kommer att ge er klartecken för att lämna omloppsbanan”, säger Ken Ham i markkontrollen till besättningen. ”Vi är ganska säkra på att vi kommer att hålla er undan moln och regn”, fortsätter han.

”Du är en god man”, blir svaret från rymden.

Bromsraketerna har tänts, och Discovery lämnar sin omloppsbana och börjar bege sig ner mot Jorden.

22.20 står det klart: Landningen kommer att ske på Kennedy Space Center i Florida klockan 23.32.

22.16: Med tio minuter kvar till ett avgörande väntar personalen på en sista väderrapport.

22.12: Kontrollteamet försöker med hjälp av radar avgöra om regnskurarna över Kennedy kommer att finnas kvar där även klockan 23.30 eller inte.

22.06 Landningsområdet på Kennedy Space Center har tömts på all personal som inte måste finnas på plats, meddelar Nasa.

22.00: Man siktar nu på en landning på Kennedy i Florida. Den skulle i så fall kunna ske klockan 23.32, svensk tid.

21.54 Ken Ham på markkontrollen informerar besättningen på rymdfärjan om att det inte blir någon landning i Kalifornien beroende på för kraftiga vindar. Det kan bli Florida - besked väntas inom kort.

21.50: På Edwards-basen i Kalifornien körde en konvoj fordon ut till landningsbanan. Det blir landning där eller i Florida - beskedet från Nasa väntas inom kort.

21.44: Besättningen går igenom checklistan inför landningen.

21.24 Markkontrollen informerar besättningen på Discovery om vilka fakta som gäller för en landning på Edwards.

21:13 På både Edwards i Kalifornien och Kennedy Space Center i Florida tycks vädret ha förbättrats. Besättningen får en kort genomgång av väderutsikterna på de olika tänkbara landningsplatserna. Nasas markkontroll ger besättningen på Discovery klartecken för att påbörja vätskeladdningen - som ska göra det lättare att återanpassa sig till gravitationen på Jorden. Besättningen kan välja mellan att dricka kycklingbuljong, vatten eller apelsindryck. De ska dessutom äta salttabletter för att binda vätskan.

21.05: Nasa konstaterar att kostnaderna för landningen skulle öka dramatiskt om Discovery ska gå ner på White Sands. Den extra transportkostnaden från New Mexico beräknas uppgå till mellan sju och elva miljoner dollar (mellan 48 och 76 miljoner kronor). Extrakostnaden om rymdfärjan landar på Edwards beräknas bli omkring 1,7 miljoner dollar (cirka 12 miljoner kronor).

20.50 På Edwards Air Base i Kalifornien lyfter astronaut Dom Gorie i en träningsfarkost för att försöka uppskatta vindhastigheten i området. Han ska även försöka avgöra exakt var en eventuell landning bäst skulle kunna göras på Edwards.

20.40 Nasa skriver att befälhavare Mark Polansky uttalade sig om landningen under gårdagens presskonferens från rymden. Han tillfrågades om möjligheten att landa i New Mexico, och sa då att ”Min fru bryr sig om var vi landar”. Enligt Polansky skulle både hans och de övriga besättningsmedlemmarnas familjer åka till Florida inför landningen, och besättningen skulle givetvis tycka det vore roligt att återförenas med dem så fort som möjligt. ”Det finns många saker som ska kontrolleras under det här uppdraget, men vädret är en sak som inte går att styra”, konstaterade Polansky.

20.18: På Kennedy Space Center tankar astronaut Steve Lindsey ”Shuttle Training Aircraft”, den farkost som han ska övervaka väderutvecklingen ifrån.

20.04 meddelades att Discovery inte kommer att kunna landa på Kennedy Space Center i Florida den första tid som meddelats.

20.00: Prick klockan 20, svensk tid, publicerades ett inlägg på Nasas blogg inför landningen. Det var ännu inte avgjort exakt var Discovery skulle landa. ”Väderutsikterna ser inte ljusa ut, men vi har inte gett upp hoppet”, skriver Nasa, som beskriver uppdraget i rymden som ”komplext men framgångsrikt”.

”Det finns flera olika platser att landa på i dag: Kennedy Space Center, Edwards Air Base i Kalifornien och White Sands Space Harbor i New Mexico.” Än så länge ser utsikterna bäst ut på White Sands, enligt Nasa.

Läs också:

Mia Carron, TT

Följ ämnen i artikeln