Försvunna färjan: Sju skeppsbrutna funna nära Kiribati

Publicerad 2018-01-28

För tio dagar sedan försvann en färja med 50 människor ombord på väg mellan två atoller i den vidsträckta ögruppen Gilbertöarna.

Nu har sju människor från båten hittats drivandes på en livbåt i Stilla havet i närheten av Kiribati.

– Gruppen människor verkade mycket lättad över att ha hittats, säger John Ashby vid den nyzeeländska räddningsmyndigheten.

Färjan MV Butiraoi av katamaranmodell med 50 personer ombord skulle åka mellan två atoller i Gilbertöarna, som tillhör önationen Kiribati, för en dryg vecka sedan.

Båten lämnade Nonouti-atollen den 18 januari och skulle ha anlänt till huvudstaden Betio Tarawa den 20 januari. Det är mycket stora avstånd mellan ögrupperna i Kiribati.

När färjan inte dök upp anmäldes den försvunnen och militären inledde sökinsatser.

Hittades av militärflygplan

Livbåten, som tros vara en av två som fanns ombord på färjan, hittades av ett militärflygplan från Nya Zeeland under söndagseftermiddagen, lokal tid.

– Gruppen människor verkade mycket lättad över att ha hittats, när NZ Air Force Orion släppte ner förnödenheter till dem, inklusive vatten och en radio, säger John Ashby vid den nyzeeländska räddningsmyndigheten.

En fiskebåt har dirigerats om för att åka och plocka upp de skeppsbrutna människorna.

Sökandet fortsätter

Sökandet från luften fortsätter efter övriga 43 passagerare på den 17,5 meter långa katamaranen av trä, skriver BBC.

Kiribati ligger mitt ute i Stilla havet, i höjd med ekvatorn, och består av 32 atoller och en ö, med stora avstånd sinsemellan.

 

LÄS OCKSÅ: Mysteriet med livbåten vid världens ände

 

Följ ämnen i artikeln