Så smutsigt är ditt badvatten

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2002-07-02

Magsjuka, eksem och diarré. Men även förgiftning, kramper och njurproblem.

Badvatten kan vara rena giftet för din hälsa.

dyk med huvudet Svenska badvatten är inte så rena som man skulle kunna tro.

Badsäsongen står för dörren och bakterierna med den. Svenska badvatten är nämligen inte så rena som man kan tro.

Enligt en ny rapport gjord av EU var elva offentliga svenska bad så smutsiga att de ansågs otjänliga. Ytterligare 100 fick en anmärkning.

Det vill säga att vattnet innehöll mer bakterier än normalt, vilket kan göra att människor kan bli sjuka om de doppar sig eller får en kallsup i vattnet.

- Visst kan man ha otur och bli sjuk när man har badat. Lättare magsjuka är nog det vanligaste, säger Marianne Widman, avdelningsdirektör vid Naturvårdsverket.

Främst magsjuk

Det är främst vattnets halt av tarmbakterier som mäts, bakterier som finns hos både människor och djur.

En flock Kanadagäss som gör sina behov strax före provtagningen, eller ett utsläpp från ett avlopp, räcker för att bakteriefloran ska bli onormalt hög. Om du doppar dig just då eller om du råkar få i dig en kallsup kan du bli sjuk.

- Tarmbakterier kan göra dig magsjuk med illamående och diarré. Risken att bli sjuk ökar så klart med halten bakterier, fortsätter Marianne Widman.

Luriga alger

Alger och algblomning är ett annat hälsoproblem i våra badvatten. En del alger är rika på gift. Upprepade kallsupar av sådant vatten kan leda till magproblem och i värsta fall till njur- och leverproblem med muskelpåverkan och feber.

- Alger är luriga, vi vet inte riktigt vilka som är giftiga och vilka som inte är det. Dessutom kan giftet ligga kvar trots att algerna har försvunnit.

Rådet är alltså att helt undvika att bada i algrika vatten.

Larver i huden

Ett annat mindre trevligt otyg i svenska badvatten är larven cerkarie som värdväxlar mellan andfåglar och sötvattensnäcka. När det inte finns andfåglar att bita sig fast i väljer de i stället badande människor.

- De lägger sig ovanpå huden som blir irriterad och infekterad, säger Marianne Widman.

Kommunen, som sköter provtagningarna, bör sätta upp varningsskyltar om den får kännedom om larverna. Om man ändå har otur att bada i vatten där de finns ska man duscha sig noga efteråt.

Bättre med bad

En badplats som hade otjänligt vatten i fjol kan mycket väl vara perfekt i år.

- På det stora hela tycker jag att det är bättre att bada än strunta i det. De svenska vattnen är oftast bra, säger Marianne Widman.

10 sämsta baden

Länkar:

Malin Byström

Följ ämnen i artikeln