Här är Sveriges klantigaste rånare

Publicerad 2013-06-11

Rånaren sköt sin kumpan

Rånarna blev inlåsta i banken, utlöste ett färglarm och lyckades glömma sina rånarhuvor.

De åkte sedan fast när en av dem sköt sin kumpan med ett vådaskott.

I kvällens Efterlyst i TV3 visas övervakningsfilmen från rånet av Handelsbanken i Malmö - som är ett av Sveriges klantigaste.

Den 16 januari 2006 parkerar två unga rånare, 21 år gamla, utanför Handelsbanken i Malmö. De sitter i bilen i en timme innan en av dem går ut.

Rånaren är helt omaskerad när han rekognoserar utanför banken och fångas på film av en kamera. Han återvänder till bilen och sitter sedan kvar med sin kumpan ytterligare en timme innan de beslutar sig för att genomföra ett av Sveriges klantigaste rån.

Hotar bankpersonal med yxa

I kvällens Efterlyst special visas hur rånarna hotar bankpersonalen med en yxa men själva sedan blir inlåsta på banken. När de till slut lyckas ta sig ut fortsätter klantigheterna.

Inne i bilen exploderar en färgpatron från påsen med pengar och rånarna kör iväg i ett moln av röd rök.

När rånarna lämnar flyktbilen glömmer de sina rånarhuvor i bilen. Kriminalinspektör Ann Charlott Nordström konstaterar att det här inte var några professionella brottslingar.

- De är kanske inte så jättesmarta. Rånet är inte direkt välplanerat. Jag har inte hört talas om någon som varit så här klantig vid ett grovt brott, säger hon.

Vad tänker du om deras beteende?

- De var unga, oerfarna och rädda. Att de stod utanför banken med bilen i flera timmar innan rånet tyder på att de var väldigt nervösa.

Klantar till det igen

Trots fadäserna lyckas de båda rånarna hålla sig undan från polisen i fyra månader. Sedan klantar de till det igen. De två är inblandade i en skjutning utanför ett köpcenter där den ena lyckas med misstaget att skjuta sin medbrottsling.

Med hjälp av dna-spår från rånarhuvorna i bilen åker rånarna fast för både rånet och skjutningen. De döms till fyra respektive fyra och ett halvt års fängelse.