Byggnads strejk avblåst

Publicerad 2013-04-01

Hotet om storstrejk är över.

I dag kom parterna i byggkonflikten överens, båda har sagt ja till medlarnas bud.

– Vi har kommit otroligt långt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Aftonbladet.

Efter intensiva förhandlingar meddelade fackförbundet Byggnads och motparten Sveriges byggindustrier vid 19.30-tiden på måndagen att de kommit överens.

Det blir alltså ingen strejk, och stora byggen som Karolinska universitetssjukhuset i Solna, E4-bygget kring Sundsvall, Umeå flygplats och Kaninlandet på Liseberg kommer därmed att fortsätta som planerat.

Fackförbundet Byggnads hade bland annat krävt förbättringar inom arbetsmiljön och att huvudentreprentörerna får ansvaret för att deras underleverantörer betalar avtalsenliga löner och ingår kollektivavtal.

Ett krav de nu har fått igenom.

– Vi kommer nu att tillsätta en grupp med oberoende personer som ska utreda och effektivt jobba fram lösningar på hur ansvaret över entreprenörskedjorna ska regleras i avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

"Kommit otroligt långt"

En av dem är förre TCO-ordföranden Sture Nordh.

– Det har varit sega förhandlingar, men nu är det klart, och vi har kommit otroligt långt. I och med detta har vi också fått nya starka verktyg för att gå in och få ordning och komma åt problematiken på arbetsplatserna, säger Lindholm.

Även Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

– Vi är glada över att Byggnads kunde ge ett besked till slut. Vi lämnade vårt svar redan klockan 14 i dag, så vi har har följt alla spelregler. Medlarna kom med ett balanserat förslag till båda parter. Däremellan har vi jobbat hårt. Jag vet inte varför de behövde mer tid, säger han.

Hur ser du på resultatet av förhandlingarna?

– Det känns bra tycker jag. Framför allt att vi ska arbeta mer fokuserat för att få ner antalet olyckor på arbetsplatserna, att vi ska satsa mer pengar på forskning kring säkerhetsfrågor och förbättra utrustningen och utveckla bättre kommunikationsmedel på arbetsplatserna.

Hur långt bort var strejken?

– För vår del, väldigt långt bort. Vi svarade ja på medlarnas bud redan klockan 14. En strejk hade fått omotiverat stora konsekvenser.