Gymnasieelev dömd för dråp

Publicerad 2012-04-26

Dödade 84-årig ”extrapappa” när han gjorde sexuella närmanden

Den 19-årige gymnasieeleven ska ha dödat sin 84-årige "extrapappa" med ett hugg i ryggen.

Nu döms han av tingsrätten till fem års fängelse för dråp.

Det var i november förra året som den 84-årige mannen hittades knivhuggen till döds i sin lägenhet i centrala Sundsvall.

I dag kom domen mot den 19-årige gymnasieelev som har erkänt och stått åtalad för att ha dödat mannen.

Han döms av Sundsvall tingsrätt för dråp och får fem års fängelse. Han ska även betala skadestånd till 84-åringens barn.

Erkände dråp

84-åringen ska ha blivit utsatt för grovt våld med ett dödande hugg i ryggen. Kroppen hittades i badrummet i mannens lägenheten.

Han låg gömd under kläder och handdukar.

En 19-årig gymnasieelev, som var god vän med 84-åringen, misstänktes för mordet. Till en början nekade den 19-årige mannen.

Men i januari erkände han för polisen att det var han som hade dödat 84-åringen.

– Han påstår att mordoffret gjort sexuella närmanden mot honom. Det hela blev en utpressningssituation där mannen ska ha sagt till 19-åringen att "om du inte har sex med mig så sprider jag ut att vi haft det ändå”, säger kammaråklagare Catharina Kjelsson.

Var som en extrapappa

Åklagaren yrkade mord medan 19-årings advokat yrkade dråp.

Enligt 19-åringens advokat ska 84-åringen även påbörjat sexuella närmanden mot honom.

84-åringen ska ha varit som en extrapappa för 19-åringen, som hade ett stort förtroende för honom. Han ska ha upplevt händelsen som ett stort svek.

– Hade han inte gjort det där mot mig så skulle jag aldrig, aldrig, aldrig skadat honom eller någon annan, har den 19-årige mannen själv sagt i förhör.