(V)änner och inte (Fi)ender

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-03-21

Då: ”Den som röstar på Fi kastar bort sin röst”
Nu: ”Det är jättebra att vi har en feministvåg”

V-ledaren Jonas Sjöstedt sa att den som röstar på Feministiskt initiativ kastar bort sin röst.

Men uttalandet kritiserades internt.

Nu kan Aftonbladet avslöja att partiledningen tänkt om.

Den nya strategin innebär att V inte ska ta några konflikter med Fi.

Med den tidigare V-ledaren Gudrun Schyman i spetsen väcker Feministiskt initiativ allt mer uppmärksamhet.

Partiet har fortfarande ett lågt väljarstöd. Men efter den senaste tidens feministiska debatt har medlemmarna strömmat till.

Slåss om väljarna

I Vänsterpartiet, som också driver de feministiska frågorna hårt, har framfarten väckt uppmärksamhet. Partierna slåss om samma väljare. När partiledaren Jonas Sjöstedt kommenterade Fi:s ökade popularitet i februari sa han att det fanns en rejäl skillnad dem emellan.

– Skillnaden är att en röst på Fi är bortkastad eftersom de nog inte kommer in i varken EU-parlament eller riksdag, sa han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skapade uttalandet irritation internt i V.

– Det fanns en del som blev ganska sura över att Jonas sa så. Man gillar inte att feminister bråkar med varandra, säger en källa med insyn.

Feminismens vinnare

Aftonbladets källor uppger att  partiets riksdagsgrupp, på ett möte, diskuterade hur Fi ska bemötas. Slutsatsen:  V har inte någonting att vinna på en konflikt med uppstickaren.

V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att partiet internt diskuterar det politiska läget varje vecka - och att även Fi har berörts.

– Det är jättebra att vi har en feministisk våg. Inget parti har monopol på feminismen, vi är glada ju fler feminister det finns. Jag ser ingen mening med att vi ska ägna tiden åt att bekämpa varandra när vi har en massa motståndare i regeringen, säger han.

Ida Gabrielsson, ordförande i V:s kvinnonätverk, menar att vänstern vinner på feminismens frammarsch.

– Det går bättre för oss än på tio år. Det handlar bland annat om att vi är tydliga med att vi menar allvar med feministiska frågor och att vi prioriterar dem. Jag har aldrig förstått varför feminister ska racka ner på varandra, säger hon.

”Gynnar alla partier”

Fi:s talesperson Gudrun Schyman tolkade Sjöstedts tidigare uttalande som att det redan finns ett feministiskt parti och att hennes inte behövs.

– Det är samma process som för Miljöpartiet när de kom in med dimensionen hållbarhet. Vi som då var i V sa att vi redan var ett miljöparti, säger hon.

– Vi utmanar bland annat patriarkala mönster som finns i arbetarrörelsens politiska organisationer, både S och V. När vi kommer in i riksdagen kommer det gynna feminister i alla partier.

Vänsterpartiet (V)

Grundat: 1917.

Partiledare: Jonas Sjöstedt, 49.

Valslogan: "Inte till salu".

Valresultat 2010: 5,6 procent.

Feministiskt initiativ (FI)

Grundat: 2005.

Partiledare: Gudrun Schyman, 65, Sissela Nordling Blanco, 26, och

Stina Svensson, 44.

Valslogan: "Ut med rasisterna, in med feministerna".

Valresultat 2010: 0,4 procent.

Följ ämnen i artikeln