Nordkorea: USA planerar ett kärnvapenanfall

Publicerad 2014-02-06

Nordkorea anklagar USA för att planera en kärnvapenattack mot landet.

Detta då USA genomfört en flygövning över sydkoreanskt territorium. Nu kan den planerade återföreningen mellan syd- och nordkoreanska familjer vara i fara. Det skriver The Guardian.

Under onsdagen kom Nordkorea och Sydkoreas överens om en fem dagar lång återförening för de familjer som ända sedan Koreakriget på 1950-talet varit åtskilda. Men en amerikansk flygövning kan äventyra återföreningen.

"USA tränade på en kärnvapenattack"

Nordkorea säger i ett uttalande i nationell tv att USA samma dag utförde en attackövning över havet väster om Korea.

– En formation av amerikanska B-52-plan från Guam utförde övningar på en kärnvapenattack hela dagen, och de siktade mot oss, sade en talesperson vid Nordkoreas nationella försvarskommission i uttalandet.

En sydkoreansk källa menar dock att övningen endast involverat ett enskilt flygplan.

Frågetecken kring återföreningen

De separerade familjernas träff är planerad att hållas under fem dagar i byn Panmunjom på gränsen mellan Nord- och Sydkorea och ska äga rum i slutet av februari. Men efter Nordkoreas nya anklagelser mot USA väcks frågetecken kring återföreningen.

En årlig övning

Nordkorea har tidigare vädjat till USA och Sydkorea att upphöra med flygövningar i området. Men övningarna sker årligen runt den här tiden på året och från sydkoreanskt håll säger man under torsdagen att övningarna kommer att fortsätta som planerat.