18 års fängelse för knivmord

Uppdaterad 2013-11-09 | Publicerad 2013-11-08

Eva-Marree Kullander Smith, 27, mördades med 31 knivhugg av pappan till hennes barn.

I går dömdes Joel Kabagambe, 31, för mordet till 18 års fängelse.

– Det känns som en lättnad, säger den mördade kvinnans mamma.

Eva-Marree Kullander Smith  skulle få träffa sin son som är i förskoleåldern. Därför skulle hon, hennes före detta pojkvän och barnet ses den 11 juli  i socialtjänstens lokaler i Västerås.

Efter en utdragen tvist hade han fått enskild vårdnad om parets båda småbarn. Med på mötet var även en behandlingsassistent.

Plötsligt gick 31-åringen till angrepp mot båda kvinnorna. Han dödade sin före detta flickvän med 31 knivhugg mot hennes huvud och kropp. Hon ska ha försökt att fly men hade inte en chans att värja sig. Behandlingsassistenten skadades svårt.

”En lättnad – men fjuttigt”

I går dömde Västerås tingsrätt Joel Kabagambe till 18 års fängelse för mord och försök till mord. Domstolen konstaterar att han utsatt Eva-Marree för ett ”fullständigt besinningslöst våld”, skriver VLT.

– Det känns som en lättnad, säger Zenitha Smith Westberg, mamma till den mördade Eva-Marree Kullander Smith.

– Men samtidigt så fjuttigt med tanke på vad han har gjort, 18 år är inte så mycket jämfört med ett helt liv som han tagit.

Den utlösande faktorn till mordet ska ha varit att Eva-Marree slagit honom inför ögonen på deras son, konstaterar tingsrätten enligt VLT. Föräldrarna hade stridit om vårdnaden om de två gemensamma barnen i flera år. I våras fick pappan enskild vårdnad men Svea hovrätt hade gett prövningstillstånd. Förhandlingarna skulle ha inletts i höst.

Kraftigt medicinerad

Åklagaren hade yrkat att 31-åringen skulle dömas till livstids fängelse för mord och mordförsök. Hans försvarare ville att han skulle frikännas.

– Min uppfattning är att man borde tagit större hänsyn till den felaktiga medicineringen, säger 31-åringens advokat Martin Beskow till VLT.

Rätten konstaterar att hans klient varit kraftigt medicinerad vid mordtillfället och dessutom lider av en personlighetsstörning.

Mannen ska betala 140 000 kronor i skadestånd till den svårt skadade behandlingsassistenten som överlevde attacken.