Gaddafis fall bara första fasen

Publicerad 2011-08-21

Alexander Atarodi Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

Rebellerna är segervissa. Gaddafis dagar, kanske timmar, kan vara räknade.

Och den här gången kan det vara på rikigt.

– Vi ser slutetappen av första fasen, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert.

Redan i slutet av februari satte Aftonbladet rubriken ”Gaddafis slut kan vara nära”. Men revolten har pågått under hela våren och sommaren.

Alexander Atarodi på Försvarets forskningsinstitut vill inte gå händelserna i förväg. Samtidigt tror han att rebellerna nu verkar nå sitt mål; att störta Muammar Gaddafi efter dryga 40 år vid makten.

– Den här konfliktfasen har tagit ett halvår. Både Egypten och Tunisien gick igenom den första fasen mycket snabbare. Det blev aldrig så allvarligt i de länderna utan ledarna försvann, regimen föll och man gick vidare till den nya fasen, säger Atarodi.

Nya utmaningar för rebeller

Om Gaddafi faller så väntar nya utmaningar för oppositionen. Libyen har sedan länge en spricka mellan östra och västra delarna av landet – den måste rebellerna överbrygga för att skapa stabilitet.

Och nya ledare och nyckelpersoner måste representera hela landet.

– Vi vet fortfarande för lite om oppositionen. Vi vet inte om den i nuvarande form representerar Libyen som helhet och inte bara östra Libyen. Vi måste helt enkelt vänta och se när Gaddafi har störtats. Då får man se vilka personer som träder fram, säger Alexander Atarodi.