Klä på er!

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-05-12

Supervädret över – för den här gången

Den bra nyheten: sommaren är på väg.

Den dåliga: den börjar först i juni.

– Då ser det ut att komma in varmare luft över landet igen, säger meteorolog Linnea Rehn på SMHI.

Jaha, då var högsommarvärmen över för den här gången. Enligt SMHI:s 30-dygnsprognos väntar nu ostadigt väder med betydligt lägre temperaturer än vad vi vant oss vid under den senaste veckan.

– Under de kommande dygnen och under helgen väntar ganska mycket regn, framför allt i södra och norra Norrland, säger Linnea Rehn.

”Inte onormalt”

Det ostadiga och svala vädret väntas hålla i sig ett par veckor. Fram till månadsskiftet får vi räkna med runt 15 grader i de södra och mellersta delarna av landet, och runt 10 grader i norra Norrland.

– Det är visserligen svalare än vad det varit de senaste dygnen, men det är inte onormalt kallt. Tvärtom, det är helt normala majtemperaturer som varvas med någon enstaka dag med sol och värme, säger Linnea Rehn.

Men sen händer det.

Sommaren drar i gång på allvar.

– I början av juni räknar vi med ett högtryck öster om Sverige och att varmare luft drar in över landet. Det ger stabilare väder med temperaturer runt 20–25 grader under de första juniveckorna, säger Linnea Rehn.

30-dygnsprognosen sträcker sig fram till andra veckan i juni. Längre prognoser än så vill inte SMHI ge.

Norrmännen positiva

Det gör däremot det ansedda amerikanska väderföretaget Weather services international, WSI. I sin senaste och mycket övergripande tremånadersprognos skriver chefsmeteorologen Todd Crawford att han räknar med att juni blir kallare än normalt i Sverige, medan juli kan bli varmare än normalt.

Även Meteorologisk Institutt i Norge gör tremånadersprognoser, men räknar med temperaturer över det normala under både juni och juli.

Följ ämnen i artikeln