Trött på friserat Facebook? Attenda Negativa Dagen

Uppdaterad 2011-07-01 | Publicerad 2011-06-30

En kall öl på stranden fotad i motljus genom ett somrigt filter.

En status av typen "Har fredagsmys med min älskling".

Facebook provocerar men nu är räddningen nära - i dag är det Negativa Dagen.

Vem har inte velat dra en dammig filt över sig efter att ha läst provocerande positiva facebookinlägg? Folk är lyckliga, dricker vin, checkar in varandra på de hetaste barerna och uppdaterar varje steg som deras barn tar. Kompisarna Ann Edliden och Rebekah Norell fick nog och skapade Negativa Dagen.

– Det är en dag i negativitetens tecken, en motdag för Postiva Dagen som skapades för ett år sedan. Deras motto var att folk gnäller för mycket på Facebook. Vi tycker snarare tvärtom, folk är så lyckliga och glada att det går till överdrift, säger Ann Edliden.

Nej till öl i motljus

Exakt vad som kommer hända under Negativa Dagen är oklart. Men Ann Edliden uppmanar folk att skriva en rad som inte är överdrivet positiv, gärna med ironi och humor.

– Kanske något med mer substans än en bild på en öl i motljus, säger hon.

Eventet pryds av en somrig bild på en vitklädd Ernst Kirchsteiger, kanske den största symbolen för lycka. När Ann Edliden bildgooglade på just "lycka" var han den första som dök upp.

– Det var verkligen inget illa menat. Nu tycker jag synd om Ernst. En del har skrivit negativa saker om honom på eventet, men det har jag tagit bort, säger Ann Edliden.

Låt humorn flöda

Fler än 9 000 Facebookanvändare hade på torsdagsförmiddagen klickat in att de ska medverka på Negativa Dagen. 4 800 har avböjt.

– Vi har fått många positiva reaktioner men andra verkar tro att det går ut på att vara negativ i största allmänhet. Det vi vill är att upppmana till humor på Facebook helt enkelt, säger Ann Edliden.