Snöstormen slår till i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-31

”Per” dödade fyra  Söndagen den 14 januari i fjol drabbades Sverige av det värsta stormovädret sedan Gudrun. Fyra personer omkommer på grund av fallande träd och 280 000 hushåll blir utan ström. På bilden röjer brandkåren upp efter stormens härjningar i Bromma i norra Stockholm.

I eftermiddag slår stormen Tuva till.

Västkusten förbereder sig för nedfallna träd, trafikkaos och översvämningar.

SMHI har utfärdat klass 1-varning i hela södra Sverige.

STORMVARNING. Tuva ger klass 1-varning i de gula områdena och klass 2-varning i både Skagerack och Kattegatt under det kommande dygnet.

– Det blir mycket hårda stormbyar på 25 meter i sekunden, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Ovädret bildades norr om brittiska öarna i går. I morse förväntades det blåsa upp över Skagerack och Kattegatt innan stormen sprids vidare över de västra delarna av Götaland.

Risk för översvämning

Förutom mycket hård blåst väntas regn. Mycket regn.

– På Västkusten kan det komma mellan 20 och 25 mm regn på ett dygn. Det innebär stor risk för översvämningar, säger Jonas Höglund.

Värst drabbas Bohuslän, Halland och Skåne men SMHI har utfärdat en klass 1-varning i hela södra Sverige. Blåsten väntas hålla i sig i ungefär ett dygn. Vindarna antas avta över land men styrkor på 20 sekundmeter kan nå ända in till de västra delarna av Kronobergs och Jönköpings län.

Träd kan falla

– Ovädret innebär viss fara för allmänheten. Vinden kan ställa till problem med nedfallna träd och det finns risk för att det flyger grejer i luften, säger Jonas Höglund.

De som bor längs kustremsan uppmanas att vara försiktiga.

– Gå inte ut i onödan och följ prognoserna på radio, tv och webb. Ordentligt blåsigt blir det. Och det kan hända att vi uppgraderar stormen till klass 2 under det närmsta dygnet, säger Jonas Höglund på SMHI.